Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Programy na zvýšení bezpečnosti silničního provozu budou pokračovat také v příštím roce

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 10. 2015 15:08
  • Doprava

Sdílet článek

Liberecký kraj společně s Týmem silniční bezpečnosti a Policií ČR na Autosalonu Liberec. Společné preventivní programy zaměřené na zvýšení bezpečnosti silničního provozu budou pokračovat i v příštím roce.

Ve dnech 8. až 11. října 2015 se na libereckém výstavišti odehrál druhý ročník motoristické show. Kromě nových modelů automobilů různých značek se mohli návštěvníci seznámit i se společným programem Týmu silniční bezpečnosti a Policie ČR. Navštívili jej stovky lidí, mimo jiné žáci a studenti z mnoha škol.

„Prevenci dopravních nehod tradičně věnuje Policie ČR zvýšenou pozornost. Akce na libereckém výstavišti jsme využili k seznámení široké veřejnosti s aktuálními dopravně bezpečnostními tématy,“ říká Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Na jednotlivých stanovištích Týmu silniční bezpečnosti a Policie ČR se mohli návštěvníci seznámit se zásadami bezpečné jízdy na bicyklu a rovněž tak správného používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. S ohledem na nadcházející zimní období byla pozornost zaměřena též na problematiku viditelnosti účastníků silničního provozu, především chodců a cyklistů. „Na českých silnicích zemřelo v uplynulých deseti letech 6 z 10 chodců za tmy. Nepřekvapí, že nejtragičtějšími měsíci pro chodce jsou říjen až březen. Používání reflexních doplňků může být pro chodce otázkou života a smrti. Za tmy je totiž pravděpodobnost usmrcení chodce bez reflexních doplňků 10x vyšší než u chodce s reflexy,“ doplňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.  

Jen v Libereckém kraji došlo do konce srpna tohoto roku ke 2500 dopravních nehod, při kterých zemřelo 12 lidí a dalších 93 bylo těžce zraněno. „Bohužel ani našemu kraji se vážné dopravní nehody nevyhýbají. Dlouhodobě proto podporujeme programy a aktivity, jež umožňují snižovat nehodovost a mírnit její následky. Podporujeme například dopravní výchovu dětí ve školách a na dopravních hřištích. Pracujeme ale také s motocyklisty, a to mimo jiné v rámci našeho vzdělávacího programu realizovaného na autodromu v Sosnové,“ říká Vladimír Mastník, člen rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.

Preventivní aktivity konané ve spolupráci Policie ČR, Libereckého kraje a Týmu silniční bezpečnosti budou pokračovat i v dalším roce. „Již nyní se sestavuje plán společných aktivit na příští rok. Oproti předchozím rokům nebude nikterak revoluční. Problémové oblasti zůstávají víceméně stejné a je nutné se jim věnovat průběžně. Tradičně bude zvýšená pozornost věnována dopravní výchově dětí, ve větší míře chceme ovšem zapojovat i jejich rodiče. Zapomínat nebudeme ani na motocyklisty, jejichž nehodovost nám dělá velké starosti,“ dodává Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Více informací podá:
Jan Polák
Koordinátor bezpečnosti silničního provozu Liberecký kraj
776 844 388
Email: jan.polak@bezpecnenasilnicich.cz

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky