Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prohlášení radního pro resort zdravotnictví Vladimíra Richtera k dávkám vakcín proti COVID-19

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2021 19:40
  • Covid-19

Sdílet článek

„Rád bych na pravou míru uvedl informace k očkování proti COVID-19, které ve značně zkreslené podobě prezentují některá média a opoziční představitelé. Není pravdou, že Liberecký kraj s dávkami vakcín šetří a dělá si „přehnané“ zásoby.

Naočkovaných osob 1. dávkou může být do konce února 2021 cca 8.190, jinak se nepodaří zajistit z množství, které je rozepsáno pro celý kraj, očkování druhou dávkou. U nově otevřených termínů v Centrálním rezervačním systému od 22. ledna 2021 je termín přeočkování stanoven na 28 dnů (tyto termíny se otevírají v řádu stovek týdně). Toto číslo (8.190) tak bude trošku vyšší, ale ne o mnoho.

Problém často způsobují rozdílná data, která prezentuje Ministerstvo zdravotnictví, a ta, jež poskytuje Informační systém infekčních nemocí. V tom dochází ke zpoždění čísel. Máme celkem 31 subjektů, které do systému zapisují informace pravidelně a bez prodlení, jako například nemocnice, jiné subjekty tak nečiní.

Kdybychom dle rady některých médií a dalších kritických hlasů „vyočkovali“ vše až do nuly, pak v tomto týdnu nikoho nového očkovat nemůžeme (veškeré dávky půjdou jen na přeočkování, my však máme v rezervačním systému otevřena místa i pro 1. dávku). Dále nám příští týden pak bude chybět 1.170 vakcín a ten následující celkem 2.340 vakcín. Termíny pro 1. dávku pro seniory máme otevřeny i v dalších týdnech.

Upozorňuji, že jsme nemuseli rušit žádný rezervovaný termín z důvodu nedostatku vakcín, máme vše dobře spočítáno a prioritou pro nás i nadále zůstává z dostupných zdrojů, kterými Liberecký kraj disponuje – a není jich mnoho – co nejefektivněji oočkovat naše občany.“

Vladimír Richter, člen Rady Libereckého kraje pro resort zdravotnictví a krajský koordinátor očkování

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky