Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt Centrum ucelené rehabilitace pro rodiny s dětmi podpořil celkem 77 konkrétních rodin

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 08. 2016 13:24

Sdílet článek

Občanské sdružení D.R.A.K.z.s. Liberec ukončilo projekt s názvem Centrum ucelené rehabilitace pro rodiny s dětmi. Kladl si za cíl podpořit rodiny pečující o dítě se zdravotním postižením v jeho přirozeném prostředí a minimalizovat tak dopad na jeho vývoj i život celé rodiny. Projekt probíhal v Libereckém kraji dva roky, od 1. 8. 2014 do 31. 7. 2016, a byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. 

Aktivity zahrnuté do projektu nabízely různé metody využití poradenství (individuální i skupinové) a zejména kontinuální a podrobnou práci s celou rodinou včetně odlehčovacích aktivit. Rovněž byla zřízena a vybavena půjčovna didaktických a kompenzačních pomůcek.

Cílovou skupinou projektu byly děti se zdravotním postižením do 18 let a rodiny starající se o zdravotně postižené dítě z Libereckého kraje. Regionálně byl projekt zaměřen na tři lokality, a to Liberec, Turnov a Tanvald. Dvě z nich, Liberec a Tanvald, byly sociálně vyloučené.  

„Práce koordinátorek jednotlivých center spočívala v terénní a ambulantní podpoře celých rodin. Zajišťovaly odborné konzultace, poradny a poradenství. Spolupracovaly se školami a poskytovateli sociálních služeb a volnočasových aktivit,“ říká manažerka projektu Lenka Bobvošová.

Během projektu bylo podpořeno celkem 77 pečujících rodin s postiženými dětmi a zdravými sourozenci. Uspořádány byly 2 psychorehabilitační pobyty a dalších 13 odborných workshopů. Celkem 50 dětí se zúčastnilo volnočasových aktivit dle vlastního přání.

Do projektu se zapojilo 10 dobrovolníků, kteří s dětmi pracovali v oblasti vzdělávacích a volnočasových aktivit. Velkým přínosem projektu byl vznik dvou svépomocných klubů, v Liberci a Turnově, které sloužily k setkávání a předávání zkušeností.

„Velkým přáním rodin bylo pokračování v podporách, které směřovaly k naplnění cíle projektu. Dílčí podpory rodin s postiženými dětmi budou nadále probíhat v rámci návaznosti poskytovaných sociálních služeb občanského sdružení D.R.A.K.,“ dodává Lenka Bobvošová.

Tisková zpráva:
Lenka Bobvošová, terénní sociální pracovník, koordinátor sociální služby Terénní programy
Občanské sdružení D.R.A.K. z.s.
E-mail: bobvosova@sdruzenidrak.org

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky