Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt Čistá Jizera – dokončena další etapa

Šírová Květa

  • 30. 06. 2010 16:06

Sdílet článek

Skálova ulice v Turnově má od včerejška novou tvář. Slavnostního otevření se zúčastnil také radní LK Jaroslav Podzimek (ČSSD).

Po náročné rekonstrukci vodovodního řádu a kanalizace byla zakončena další část oprav v projektu Čistá Jizera.

,,Jsem rád, že mohu být přítomen této slavnostní chvíli a mohu tak poděkovat všem, kteří pracují na tomto velkém projektu. Po všech rekonstrukcích získají naše města nově opravené ulice a zlepší se tak i životní prostředí, ve kterém žijeme,“ uvedl Jaroslav Podzimek (ČSSD).

Celým slavnostním odpolednem provázeli žáci ZŠ 600 Turnov a dechový orchestr ZUŠ v Turnově.

Rekonstrukce kanalizace ve Skálově ulici je součástí komplexní investiční akce „Čistá Jizera – město Turnov. Tento projekt řeší zejména výstavbu nové kanalizace v částech města Turnova, kde doposud kanalizace nebyla. S tím je však spojená i nutná rekonstrukce a posílení kapacity stávající kanalizace v Turnově. Stávající kanalizaci ve Skálově ulici bylo nutno rekonstruovat před pokračováním rekonstrukce v ulicích Husova, Žižkova a Alej Legií a v návaznosti na nedávnou rekonstrukci kanalizace v ulicích Sobotecká, Hluboká, Náměstí Českého Ráje a první část Skálovy ulice (po Svěráckou bránu. Stávající kanalizace již byla ve velice špatném technickém stavu a její kapacita nebyla dostačující pro napojení dalších lokalit.

Stavební práce byly zahájeny 21. dubna 2009 v místě u Svěrácké brány. Rozděleny byly do tří základních etap : 1. etapa:  Od Svěrácké brány po Základní školu, 2. etapa:  Od Základní školy po sokolovnu, 3. etapa:  Od sokolovny po křižovatku s ulicí Husova.

V rámci stavby byla provedena rekonstrukce kanalizace v celkové délce cca 430 m z betonových trub o průměrech 400 až 500 mm a nutné přeložky vodovodu v trase kanalizace.

Zároveň s rekonstrukcí kanalizace byla realizována i rekonstrukce povrchů a přilehlých ploch Skálovy ulice.  

Před zahájením prací bylo vykáceno m.j. 14 ks lip ze stromořadí podél ulice Skálova a 4ks lip u chodníčku k internátu. Po dokončení stavebních prací bylo vysázeno celkem 65 ks stromů. Město Turnov se na akci podílelo celkovými náklady 6.214 tis. Kč na povrchy a zeleň a 933 tis. Investovalo do veřejného osvětlení.

Protože ve vazbě na uvedenou situaci byl plánovaný postup prací a organizace výstavby zcela odlišný od původních záměrů, byly stavební práce na kanalizaci, komunikaci a chodnících dokončeny v listopadu 2009. Práce na terénních úpravách a nové zeleni byly dokončeny v dubnu 2010. V květnu a červnu 2010 zde ještě probíhala rekonstrukce povrchů v předpolí Sokolovny, která řeší kompletní předláždění všech zpevněných ploch v před sokolovnou, výměnu obrubníků, rekonstrukci schodiště, nájezdů a postranních opěrných zdí.

Náklady stavby

Rekonstrukce kanalizace:                                                          4.220.000,- Kč

Kompletní úpravy komunikace a chodníků:                                7.898.000,- Kč        

Vegetační a terénní úpravy:                                                        2.540.000,- Kč

Veřejné osvětlení:                                                                         933.000,- Kč

Celkem:                                                                                15.591.000,- Kč

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky