Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt IP 1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji končí

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 02. 2013 12:49

Sdílet článek

 

Zástupci poskytovatelů sociálních služeb a obcí Libereckého kraje se dne 18. února 2013 sešli v sídle LK v Liberci na závěrečné konferenci projektu „IP 1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji“.

 

Projekt byl financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a také ze státního rozpočtu. Z těchto peněz rozdělilkraj ve výběrovýchřízeních mezi poskytovatele služebsociální prevence více jak 200 milionů korun. To znamená, že je vložil do sociálních služeb, které jsou v krajizaměřené na práci s lidmi,kteří jsou ohroženi sociálnímvyloučením anebo žijí v sociálněvyloučených lokalitách.

V rámci celého projektubylo podpořeno celkem 11druhů sociálních služeb u 24 poskytovatelů a pomohlose téměř deseti tisícům občanůmohroženým sociálnímvyloučením, kteří se ocitli v nějaké tíživé životní situaci,“ připomněl krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa.

 

Provedení bylo zaměřeno na poskytování a rozvoj vybraných služeb sociální prevence a jejich dostupnost osobám s nebezpečím sociálního vyloučení na celém území Libereckého kraje. Cílem poskytování sociálních služeb byla účinná pomoc poskytovatelů, aby se ohrožené osoby mohli plně zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti; zejména pak umožnit jim návrat případně vstup na trh práce, udržení se na trhu práce nebo přístup ke službám, které návrat na trh práce umožňují.

 

Díky realizaci projektu mohl být finančně podpořen a zajištěn provoz a fungování sociálních služeb, například v azylových domech, domech na půl cesty, nízkoprahových denních a intervenčních centrech. Dále také se věnovala pozornost rané péči (pomoc rodičům, kteří zpozorují u svých dětí nějakou rozdílnost anebo kterým se narodilo dítě s postižením), podpoře samostatného bydlení a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi, sociálně terapeutických dílen, sociální rehabilitace nebo terénních programů.

 

I přes veškerá úskalí, která projekt po celou dobu realizace doprovázela, byly cíle naplněny. Zkušenosti ukázaly, že do budoucna bude nutné posílit kontrolní činnost ve všech projektech, nejen v IP1. A dále více jak doposud přemýšlet nad návazností krátkodobých programů, které sice vyřeší okamžitou potřebu sociálních služeb, ale ve výhledu delším než 3 roky se jejich význam ztrácí. 

 

Účastníky konference přišli pozdravit svým kulturním i sportovním vystoupením uživatelé nízkoprahových zařízení pro děti a mládež z organizace „Romský život o.s.“ a „Oblastní charita Most - nízkoprahové zařízení pro děti a mládež z Tanvaldu“.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky