Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt Liberecký kraj sobě představí v krajské knihovně řemesla

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 02. 2024 11:32
  • Rozvoj

Sdílet článek

Do knihovny za řemeslem a řemeslníky

Tisková zpráva, 21. 2. 2024

 

Příležitost vlastníma rukama si vyzkoušet řemeslo, kterým se živí regionální výrobci, budou mít v pondělí 26. a úterý 27. února od 10 do 17 hodin návštěvníci Krajské vědecké knihovny v Liberci. V rámci Krajských týdnů pro neziskový sektor bibliotéka hostí akci Dny s řemeslem. Jarní prázdniny tak mohou začít třeba výrobou motýlka.

Mezi hosty bude Jana Kosařová, která seznámí zájemce s keramickou hlínou a svou ručně modelovanou keramikou. Sklářka Marcela Růžičková předvede práci u kahanu a děti i dospělí si u ní vyrobí skleněnou vážku či motýla. Chybět nebude ani výroba z korálků, kterou povedou Jan a Libor Štromovi tvořící pod značkou Holi. Oba dny také návštěvníky čeká malování na sklo pod vedením manželů Součkových z HZ GLASS DESIGN. V pondělí se přidá kreativní dílna s Pavlou Petrnouškovou, která pod značkou Krasohrátky vyrábí kreativní sady k domácímu tvoření. Přiveze s sebou pícku na zapékání fimo hmoty a polotovary, kterými si nejen děti mohou ozdobit lžičky. V úterý tvoření z fima vystřídá Jana Albrechtová z Krkonoš, která přiveze vyšívací stroj a předvede, jak připravuje své originální textilní výrobky. Zájemci si s ní vytvoří například záložku do knihy. 

Setkání s řemeslníky doplní výstavu projektu Liberecký kraj sobě, která bude k vidění ve 2. patře knihovny. Představí průřez produkcí, kterou nabízejí regionální výrobci v Libereckém kraji sdružující se na webové platformě LKsobě.cz. „Podpora místních řemeslníků a producentů je důležitým tématem, kterému se kraj věnuje prostřednictvím projektu Liberecký kraj sobě,“ vysvětlil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Věřím, že když si lidé uvědomí, kolik práce výrobek obnáší a že za tím stojí konkrétní lidé, rádi budou v budoucnu více nakupovat regionální výrobky. Je to dobré nejen pro lokální ekonomiku, ale i pro naše životní prostředí, protože produkty neputují přes půlku světa. Mnohdy vyrostly nebo je vyrobil někdo v našem sousedství.“ Platforma Liberecký kraj sobě tak nabízí jednoduchou cestu, jak si najít výrobek či konkrétního řemeslníka v blízkém okolí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky