Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Průzkum: Na Liberecku byl podruhé Tanvald vyhodnocen městem s nejvyšším podnikatelským potenciálem

Průzkum: Na Liberecku byl podruhé Tanvald vyhodnocen městem s nejvyšším podnikatelským potenciálem

[32519|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/tiskove/byznys_9d01007e85.jpg]

09. 06. 2009
[id:8237|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Tanvald již podruhé získal Cenu týdeníku Ekonom Město pro byznys, jehož vyhlášení se uskutečnilo dnes v Kongresovém sále Centra Babylon v Liberci. Úvodní slovo přednesl hejtman LK Stanislav Eichler, který nad akcí převzal záštitu.

"Vím, že taková soutěž zaměřená na podporu malého a středního podnikání v regionech může pomoci nejen našim deseti městům, ale celému Libereckému kraji, který se stejně jako celá

republika potýká se světovou  hospodářskou a finanční krizí.

Tento výzkum může  pomoci předávat know how jednotlivých měst k podpoře podnikání a vyprovokovat zároveň otevřenou diskusi – jak pomoci rozvíjet podnikání na regionální úrovni.

Soutěž podporujeme, protože našim podnikatelům odpoví, které město je pro jejich podnikání nejlepší. Zároveň pak budou města motivována, aby své podmínky pro podnikání zlepšovala.

Ani Liberecký kraj nechce zůstat pozadu a hodlá vytvářet co nejlepší podmínky pro podnikatele působící v našem regionu.

Nedáno jsme například za velkého zájmu Liberecké podnikatelské rady, Krajské hospodářské komory a jednotlivých podnikatelů uspořádali prezentaci nazvanou „Investice a podnikatelské aktivity v rámci zahraniční spolupráce s Kanadou, Vietnamem a Ruskem“, tak jak jsme o těchto možnostech jednali s představiteli těchto států..

Společně podnikateli a firmami tak  hledáme nová řešení, jak snížit nezaměstnanost, která je v současné době v Libereckém kraji již 14 procentní, jak podpořit  možnost průniku na pracovní

trhy zemí s velkým podnikatelským potenciálem jako jsou Kanada, Rusko a Vietnam,

Nedávno jsme také podepsali dodatek dohody s Libereckou podnikatelskou radou, ve které jde o vytváření podpory zaměstnavatelům ze strany kraje a zapadá do opatření, kterými chceme společně eliminovat dopady současné světové hospodářské a finanční krize do našeho kraje. A další opaření na podporu podnikání, například v hospodářsky slabých oblastech, jako je Frýdlantsko nebo Novoborsko, připravujeme," řekl mimo jiné hejtman.

V čele pořadí udržely Tanvald především nízké ceny.

Podnikatele zapojujeme do diskuse a nasloucháme jim co by radním i zastupitelům. Problémy podnikatelů vnímáme a oni zase dobře chápou možnosti města,“ sdělil při přebírání ceny tanvaldský starosta Petr Polák.

Na druhém místě se s vysokou přízní místních podnikatelů a díky dobré práci městského úřadu umístily Semily. Trojici uzavírá s příznivou situací na pracovním trhu a přičinlivostí veřejné správy Turnov.

Zvláště v době, kdy tradiční průmysl našeho regionu prochází těžkým obdobím, je důležité hledat nové podnikatelské možnosti a lokality k podnikání. Hledání cest, jak podpořit místní podnikatele je zároveň i možností, jak zvýšit zaměstnanost a podpořit rozvoj regionu,“ sdělil ředitel Krajské hospodářské komory Liberec Jaroslav Kopta.

Letos byly uděleny i další ceny. Speciální ocenění od společnosti Vodafone získal Jablonec nad Nisou. 

Městu Mostu udělujeme speciální ocenění za nejlepší webové stránky z pohledu podnikatelů. Město se snaží podpořit místní podnikatele prezentací na městském webu, kde nabízí i stažení celé řady důležitých formulářů,“ sdělil viceprezident pro firemní zákazníky Vodafonu Pavel Hlavinka. Dalším oceněným městem je Liberec. „Úvodní ročník Města pro byznys byl podle našeho názoru velmi úspěšný, dosažené výsledky byly pro mnohé určitě inspirativní. Proto jsme se opět rozhodli podpořit sestavení tohoto žebříčku a navíc udělit v každém kraji cenu za nejlepší podnikatelské prostředí. K vítězství v Libereckém kraji gratuluji přímo Liberci,“ uvedl Ing. Martin

Borovka, předseda představenstva a generální ředitel EUROVIA CS.

Zveřejnění žebříčku je součástí druhého ročníku celorepublikového srovnávacího výzkumu Město pro byznys, ve kterém se hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 pražských správních obvodů, které budou vyhodnoceny samostatně. V Libereckém kraji bylo vyhodnocováno 10 měst. Města byla hodnocena na základě padesáti kritérií rozdělených do 6 oblastí, a to dle podnikatelského prostředí, kvality lokality, přístupu veřejné správy, situace na pracovním trhu, cenových podmínek a telefonického průzkumu mezi podnikateli, který zajišťuje renomovaná společnost Factum Invenio.

Ve druhém ročníku byly vyhlášeny výsledky v Moravskoslezském kraji, kde se umístil na první

pozici Bruntál, v Olomouckém kraji zvítězil Prostějov, ve Zlínském kraji Uherský Brod, v Jihomoravském kraji Slavkov u Brna, v kraji Vysočina Humpolec, v Jihočeském kraji Vimperk, v Plzeňském kraji Klatovy, v Karlovarském kraji Cheb a v Ústeckém kraji Děčín. Do konce června budou postupně vyhodnoceny všechny kraje ČR, v září hlavní město Praha a v říjnu bude zveřejněn celorepublikový žebříček měst s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Vloni se stal Městem pro byznys Libereckého kraje Tanvald a v celorepublikovém pořadí zvítězil Humpolec.

Podnikatelé i veřejnost najdou další informace o žebříčku a podmínkách podnikání na webových stránkách www.mestoprobyznys.cz.

 

V čem se města v Libereckém kraji vymykají průměru

Hodnocení měst bylo provedeno jen na základě krajních hodnot, kdy dané město obsadilo v některém z 50 kritérií první či druhou, nebo naopak patnáctou či šestnáctou pozici. Hodnocení některých měst proto může vyznít velmi negativně – neznamená to však, že se ve městě žije špatně, špatně podniká či že radnice neodvádí svou práci dobře. Hodnocení většiny kritérií se vztahují na všechny obce, které spadají pod rozšířenou působnost hodnoceného města.

 

 

Česká Lípa

V České Lípě je o 18 % méně podnikatelů, ale o 4 % vyšší zastoupení služeb než v ostatních sledovaných městech. Z České Lípy je druhá nejdelší vzdálenost k dálniční síti a v porovnání bývalých okresů je na Českolipsku nejvyšší kriminalita. Je zde však čistý vzduch a o 9 % vyšší kapacita mateřských škol. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných je zde skoro třikrát nižší a podnikatelé na mzdách administrativních pracovníků ušetří v porovnání s ostatními městy 3 %. Obec provozuje jedny z nejlepších webových stránek z pohledu podnikatelů, má druhý nejlepší rating hospodaření, pro své obyvatele zajišťuje druhou největší síť tříděného dopadu, a v testu informační otevřenosti skončila radnice dokonce na třetím místě v celorepublikovém srovnání. Je zde druhá nejvyšší daň z nemovitosti a podnikatelé jsou druzí nejméně spokojení s kvalitou lokality.

 

Frýdlant

Ve Frýdlantu se zpomalila dynamika růstu počtu podnikatelů. Vloni se meziročně zvýšil počet ekonomických subjektů o 2,3 % a letos jen o 1,5 %, dále klesl meziročně počet firem s 50 a více zaměstnanci o 13 %. V současnosti je počet podnikatelů na Frýdlantsku na 91,5 % a firem na 76 % krajského průměru. Frýdlantští jsou nejmenší příznivci recyklace, k počtu obyvatel zde vzniklo více než čtyřikrát méně bytů a na jednoho lékaře zde připadá o 16 % více pacientů. Je zde nejvyšší nezaměstnanost, nicméně podnikatelům klesl počet uchazečů na jedno pracovní místo z 23 na 21,5, což je stále druhý nejvyšší poměr v kritériu konkurence na pracovním trhu. Nevýhodou místního pracovního trhu je i malá vzdálenost od krajské metropole, která je pro volné pracovní síly přitažlivá pracovní perspektivou a vyššími mzdami. Frýdlantská radnice má nejnižší kapitálové investice, má nejmenší síť sběru tříděného dopadu, zato na jednoho obyvatele získává třiapůlnásobně více peněz z evropských dotací než ostatní města. Je zde nejnižší cena vodného a stočného, byty jsou zde levnější o 34 %, a stavební pozemky dokonce trojnásobně levnější. Podnikatelé jsou zde spokojení s kvalitou lokality a s vlastním podnikatelským prostředím.

 

Jablonec nad Nisou

Základnu místního podnikatelského prostředí tvoří o 23,5 % více středních a velkých firem, o 7 % více podnikatelů a o 17 % více firem. Je zde druhé nejznečištěnější ovzduší, ale nejnižší nárůst kriminality a skoro nejpříznivěji ekologicky vyvážená krajina. Je zde nejméně nezaměstnaných a na jedno pracovní místo se hlásí druhý nejnižší počet uchazečů, ale je zde nejvyšší pracovní neschopnost. Radnice se konzervativně drží nastavení úředních hodin a ceny stavebních pozemků jsou o více než třetinu vyšší. Podnikatelé zde nejsou spokojení s lokalitou ani se samým podnikatelským prostředím, ale pochvalují si veřejnou správu.

 

Jilemnice

Zdejšímu podnikatelskému prostředí chybí cizinci, kteří by místní podnikání mohli oživit. Cizinců mezi podnikateli je totiž čtyřikrát méně, než je krajský průměr. Firem je zde o 24,5 % méně a Jilemnice je jediným městem, kde počet ekonomických subjektů meziročně klesl, zato je jedním ze dvou měst, kde se podíl středních a velkých firem meziročně zvýšil. K počtu obyvatel je zde bytová výstavba v porovnání s ostatními městy na polovině, avšak pro návštěvníky druhý nejvyšší poměr ubytovacích míst, kapacita mateřských škol o 22 % vyšší a Jilemničtí nejvíce třídí odpad. Počet obyvatel ve všech obcích spadajících pod Jilemnici klesl meziročně o 102 obyvatele a pro podnikatele se nabízí o 17 % méně nezaměstnaných ve věku do 24 let. Radnice má druhý nejnižší rating hodnocení a podprůměrný počet úředních hodin. Je zde vysoký poplatek za stánek i ze vstupného, místní podnikatelé jsou však se svou radnicí nejspokojenější v kraji.

 

Liberec

Nejlépe rozvinuté podnikatelské prostředí je v samotné metropoli. V porovnání s krajským průměrem je zde podíl podnikatelů vyšší o 16 % a počet firem o 60 %. Zastoupení sektoru služeb je v Liberci trojnásobné oproti ostatním sledovaným městům. Kapacita mateřských škol je o 11,5 % nižší, ale na jednoho lékaře je zde zaregistrováno o 14 % méně pacientů a místní určitě ocení přímý dálniční spoj na Prahu. Meziročně se zvýšil počet obyvatel Liberce i s přilehlými obcemi o 1440 obyvatel, jsou zde nejvyšší mzdy, ale nejnižší pracovní neschopnost. Konkurence mezi uchazeči na jedno pracovní místo vzrostla druhým nejpomalejším tempem a Liberec je městem, kde se na jedno pracovní místo hlásí nejméně uchazečů. Liberecký magistrát zajišťuje nejmenší síť sběrného odpadu, ale ze všech měst dává z rozpočtu nejvyšší podíl na kapitálové investice, má téměř dvojnásobek úředních hodin, než je v kraji zvykem, a v testu informační otevřenosti úředníci odpověděli co do kvality jako druzí. Jsou zde nadprůměrně vysoké poplatky a nejdražší nemovitosti, liberečtí podnikatelé jsou však k cenám skoro nejméně kritičtí, zato si stěžují na pracovní trh.

 

Nový Bor

Je zde mezi podnikateli o polovinu méně cizinců, ale počet ekonomických subjektů meziročně vzrostl o 143. Počet pacientů u praktických lékařů přesahuje o 16 % krajský průměr, jsou zde nejnižší mzdy administrativních pracovníků a město je nejdále od dálniční sítě. Z pohledu podnikatelů spravuje radnice jedny z nejlepších webových stránek. Jako v jediném ze sledovaných měst je nulový poplatek za pobyt a je zde nejnižší daň z nemovitosti. Novoborští podnikatelé jsou nejméně spokojení s pracovním trhem.

 

Semily

Meziročně se počet ekonomických subjektů zvýšil o 113, je zde však druhý nejméně příznivý poměr nezastavěných ploch vůči zastavěným a druhá nejnižší kapacita ubytovacích zařízení. I přes nejrychlejší meziroční růst kriminality je v semilském okrese stále kriminalita na nejnižší úrovni. Nezaměstnanost rostla nejnižší tempem, zaměstnavatelům se zde nabízí o 11 % méně nezaměstnaných nižších ročníků a jsou zde nejnižší průměrné mzdy. Radnici doporučujeme na webových stránkách přidat k formulářům i ty, které spadají do agendy živnostenského odboru. Průměrný počet úředních hodin je v Libereckém kraji 22,6, semilská radnice jich má 33 a k počtu obyvatel zajišťuje druhý nejvyšší počet online počítačů pro veřejnost. Podnikatelé jsou zde spokojení s podnikatelským prostředím, s pracovním trhem i s lokalitou.

 

Tanvald

Místní podnikatelské prostředí oživuje skoro dvojnásobek cizinců mezi podnikateli. Tanvaldští sice skoro nejméně recyklují odpad, ale žijí v oblasti s nejlépe ekologicky vyváženou krajinou, kde počet nových bytů v poměru k počtu obyvatel převyšuje o polovinu krajský průměr. Počet obyvatel v Tanvaldu i v přilehlých obcích nepatrně klesl a i přes nárůst počtu uchazečů na jedno pracovní místo z 8,48 na 13,36 je zde nejnižší nezaměstnanost. Pro podnikatele je výhodou, že se zde nabízí o 12,6 % více nezaměstnaných ve věku do 24 let, avšak nevýhodou je o 40 % vyšší podíl dlouhodobě nezaměstnaných. Tanvaldská radnice je druhá nejšikovnější v žádání o evropské peníze a má nejnižší daň z nemovitosti. Zdejší podnikatelé jsou nejspokojenější s úrovní cen.

 

Turnov

Počet ekonomických subjektů se meziročně zvýšil pouze o 57, ale základnu zdejšího podnikatelského prostředí tvoří o 35 % vyšší podíl středních a velkých podniků, jejichž počet se meziročně zvýšil o 8,5 %. V Turnově je nejméně ekologicky vyvážená krajina, zato Turnovští jako druzí nejvíce třídí odpad. Počet nových bytů k počtu obyvatel je zde o 66 % vyšší. Nezaměstnanost rostla druhým nejrychlejším tempem, nicméně je zde druhý nejnižší poměr lidí bez práce. Podnikatelé zde uvítají, že mezi nezaměstnanými je o 13 % více mladých lidí. Turnovská radnice má druhé nejvyšší kapitálové investice a na počet obyvatel nabízí nejvíce online připojených počítačů. Jsou zde však vysoké poplatky, druhé nejvyšší ceny bytů a nejvyšší daň z nemovitosti. Zdejší podnikatelé si stěžují na místní podnikatelské prostředí a ceny.

 

Železný Brod

Je zde o 5 % nižší zastoupení sektoru služeb a nejnižší zázemí středních a velkých podniků, jejichž počet meziročně klesl o čtvrtinu. Kapacita mateřských škol je o 19 % nižší a pro návštěvníky Železnobrodska nejmenší nabídka ubytovacích míst. Poměr pacientů k počtu lékařů je zde ale o 8 % nižší. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných je mezi lidmi bez práce o 46 % vyšší a nezaměstnanost vzrostla nejrapidněji. Tím se zvýšil počet uchazečů na jedno pracovní místo z 14 na 43. Dobrou zprávou však je, že i přes zvraty na pracovním trhu počet obyvatel Železného Brodu i s okolními obcemi meziročně stoupl o 110. Železnobrodská radnice se drží obvyklého nastavení úředních hodin a má druhé nejnižší kapitálové investice, zato druhý nejvyšší rating hospodaření a pro své občany zajišťuje největší síť tříděného odpadu. Podnikatelé si i přes dobrou práci radnice na svůj úřad nejvíce stěžují, stejně kritičtí jsou i k cenám, ale pochvalují si pracovní trh.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302