Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

První cesta náměstkyně hejtmana Hany Maierové vedla do Krajské vědecké knihovny v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 12. 2012 16:50

Sdílet článek

 

Náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu Hana Maierová společně s vedoucí oddělení kultury KÚ LK Janou Damborskou navštívila Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci, jednu z pěti příspěvkových organizací Libereckého kraje v oblasti kultury.

Účelem návštěvy, na které je přivítala ředitelka KVK Blanka Konvalinková, bylo především seznámení se s provozem a chodem největší krajské kulturní instituce. Kromě prohlídky všech prostor knihovny a získání přehledu o technickém stavu objektu byla diskuse věnována především těmto důležitým tématům:

-          aktivity knihovny v oblasti kultury a vzdělávání

-          zajišťování služeb nejen krajského charakteru, ale i plnění funkce městské knihovny včetně zajištění provozu poboček

-          regionální funkce knihoven – pomoc se zajišťováním knihoven v malých obcích

-          problematika financování činnosti.

 

Krajská vědecká knihovna v Liberci je podle náměstkyně významným centrem poskytování knihovnických, informačních, vzdělávacích a kulturních služeb a denně ji navštíví 1500 až 2000 čtenářů a návštěvníků.

„Liberecký kraj jako zřizovatel musí každoročně ze svého rozpočtu vynaložit nemalé finanční prostředky na její provoz a fungování tak, aby byly kvalitně uspokojovány potřeby širokého spektra uživatelů, nejen co se informačních zdrojů, dokumentů a knih týká, ale rovněž i standardního komfortu prostředí jako takového a široké nabídky kulturních a vzdělávacích programů,“ připomněla Hana Maierová.

Návštěvníci knihovny mají možnost vybírat z několika desítek pořadů měsíčně. Celá řada kulturních subjektů si zvolí knihovnu za místo, kde uspořádají svou akci pro veřejnost. A tak lze jít do knihovny nejen na literární večer, besedu se spisovateli a autogramiádu, ale i na výstavu, koncert, film, přednášku apod.

 

Liberecká knihovna není pouze krajskou vědeckou knihovnou, ale vykonává i funkci městské knihovny a kromě všeobecné knihovny a knihovny pro děti a mládež v hlavní knihovně zajišťuje chod 6 poboček ve městě. Ne všechny jsou umístěny v odpovídajícím prostředí, přesto nabízejí především dětem a starším občanům možnost využít jejich služeb v místě bydliště. V tomto ohledu má usnadněnou pozici Statutární město Liberec, které za daleko menší finanční prostředky, než by muselo financovat provoz městské knihovny, může svým občanům tuto službu nabídnout. Krajská vědecká knihovna se celkově velmi zajímá o problematiku dětského čtenářství a tomuto tématu je věnována velká pozornost prostřednictvím programů pro školy a rodiče s dětmi.

 

 

Díky příspěvku z rozpočtu kraje může Krajská vědecká knihovna ve spolupráci s dalšími pověřenými knihovnami v bývalých okresních městech Libereckého kraje poskytovat výraznou pomoc malým základním knihovnám v obcích. V rámci výkonu regionálních funkcí knihoven se malým obecním knihovnám dostane odborné pomoci a péče. Jde především o zajištění výměnných souborů knih, případný nákup nových knih za prostředky obce, metodickou pomoc s knihovnickými systémy, statistikami, chodem knihovny a zajištěním dalšího vzdělávání knihovníků. Tato konkrétní pomoc je ze strany obcí velmi pozitivně hodnocena.

 

Krajská vědecká knihovna je zapojena do celé řady dalších aktivit v rámci republiky, kraje i Euroregionu Nisa, realizuje sama nebo ve spolupráci s dalšími subjekty zajímavé projekty, je velmi přátelská k handicapovaným občanům. Mnoho dalších úkolů pro ni vyplyne z Koncepce rozvoje knihoven České republiky na léta 2011 – 2015.

„Věřím, že Krajská vědecká knihovna v Liberci bude mít dobré podmínky pro jejich zdárné splnění,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana s tím, že postupně navštíví další příspěvkové organizace kraje – libereckou Oblastní galerii, Severočeské muzeum v Liberci, Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě a Muzeum Českého ráje v Turnově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky