Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

První etapa stavby nové stálé expozice Horolezectví téměř hotova

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 29. 10. 2018 00:00

Sdílet článek

Stavba nové stálé expozice Horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově pokročila do fáze připravenosti pro nástup interiéru. Firma Termil s.r.o. provádí stavební práce od června roku 2017 a nyní dokončila veškeré nosné i nenosné stěny či předstěny. V letních měsících provedla rozvody vody a kanalizace, ústředního topení, plynu včetně plynových zářičů, které je možno při chladném počasí spustit a temperovat vnitřní teplotu. Vnitřní rozvody elektroinstalace jsou připraveny ve svazcích pro nástup koncových prvků interiéru, jako jsou kamery, data projektory, vizualizace ad.

Obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou zůstává i nadále schován za předstěnou, která zůstane po celou dobu dostavby interiéru. Jezdí už i výtah, ale jen je z provozních důvodů vypnutý.

V současné době se pracuje na propojení s objektem č. p. 72 (stávající městský úřad) a čp. 71 – expozice kamenářství. V sobotu 27. října osadili dělníci dveře do objektu č. p. 71 a došlo tak k propojení muzea  a dvora. V interiéru tak stavbu před nástupem dodavatele interiéru čekají již pouze penetrační podmalby či kosmetické úpravy železobetonových konstrukcí. Finální malby a podlahové stěrky řemeslníci provedou po dokončení dílčích prací při realizaci interiéru expozice.

Vně budovy jsou hotové veškeré hliníkové výplně a pokračuje se na připravenosti pro dřevěný rošt pro nejnáročnější část zavěšené fasády. V současné době se montuje podkladní nosná konstrukce.

Na ní navazuje ocelová konstrukce vnější lávky, která je již vyrobena a bude osazena po dokončení dřevěného obkladu.

Současně probíhají i zemní práce na úpravách terénu a okolí budovy.  Ve vnitřním dvoře probíhají zemní práce na vyrovnání terénu. Protože zde není možné použít těžkou jeřábovou techniku, jsou jednotlivé kroky pečlivě plánovány a jsou z hlediska času nejnáročnější. V atriu muzea dokončují zadláždění dvora. V průběhu září zde dokončili železobetonovou elevaci, na kterou navazují úpravy terénu pro položení štěrkových cest.

Dodavatel interiéru expozice firma M Plus Praha uzavřela s investorem, kterým je Liberecký kraj smlouvu minulý týden. V současné době probíhají jednání o součinnosti obou dodavatelů. Firma M plus převezme staveniště v lednu 2019. Do té doby bude pracovat na přípravě vnitřní vestavěné konstrukce mimo Turnov. „Podle sdělení JUDr. Soukupové, jednatelky firmy, přesto, že došlo při výběru dodavatele k časovému posunu, udělá M plus všechno proto, aby práce byly dokončeny v plánovaném termínu, tedy v červnu příštího roku,“ uvedla Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

V souvislosti s realizací nové stálé expozice Horolezectví turnovské muzeum současně stavebně upravuje navazující objekty v atriu muzea. Tyto práce jsou hrazeny z účelového příspěvku kraje a z investičního fondu MČR Turnov. Jedná se o demolici původního dřevěného pódia, opravu historické barokní konírny, dodláždění dvora a prodloužení elevace po provedené demolici.  Původní barokní konírny jsou součástí areálu muzea, náleží k objektu čp. 70, bezprostředně sousedí s novostavbou budovy nové stálé expozice Horolezectví.  Po provedené demolici pódia, které bylo stavebně navázáno na historický objekt koníren, se vyskytla nepředpokládaná skutečnost v podobě chybějícího základu v celé délce vybouraného zdiva, kterou nemohl projektant předpokládat. Tato skutečnost si vyžádala zemní práce s postupnou dobetonávku základového zdiva a další práce spojené s opravou soklu – jeho očištění, vyspárování a doplnění obkladem z pískovcových desek.  Všechny tyto práce budou dokončeny do poloviny listopadu 2018. 

Stavbu nové stálé expozice Horolezectví muzeum připravuje v rámci projektu Pro horolezce neexistují hranice.

Zdroj: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky