Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

První ročník festivalu Rokytnice zní propojí literaturu a hudbu

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 16. 08. 2022 14:33
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Rokytnici nad Jizerou od 19. do 22. srpna rozezní tóny živé klasické hudby, a to v rámci festivalu Rokytnice zní. Akci pořádá spolek pro obnovu tamního hudebního život.

„Cením si snahy místních obohatit kulturní život v Rokytnici kvalitní klasickou hudbou, literaturou, a to všechno s přeshraničním přesahem. Věřím, že se z nově pořádané akce stane tradice a časem si vybuduje skvělou pověst, díky které se budou sjíždět posluchači a diváci z široka daleka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slavnostní zahajovací koncert se uskuteční v kostele sv. Michaela, na němž budou spolupracovat němečtí a čeští hudebníci. Zazní hudba českých a německo-českých či česko-německých skladatelů z různých epoch. Záměrem dramaturgie je zdůraznit propojení obou kultur v hudební historii.

Vystoupí i německá mezzosopranistka Ulrike Malotta nebo zpěvák Karel Jakubů, sólista Musicy Bohemicy.

Instrumentálně koncert povede BARLEN ensemble s houslistkou Lenkou Machovou, členkou České Filharmonie a s violistkou Barbarou Linke Holickou, uměleckou vedoucí festivalu.

Druhým představením bude hudebně-literární pásmo v kulturním domě. V letošním roce je program zaměřen na osud a dílo rokytnického rodáka Franze Fühmanna, východoněmeckého spisovatele dvacátého století, básníka a překladatele, držitele literárního ocenění der Geschwister-Scholl-Preis. Půjde o propojení čteného slova a hudby. Čtení z knihy Franze Fühmanna 22 dní aneb půle života se zhostí herec Libereckého divadla F. X. Šaldy Martin Polách.

Koncert začne představením Fühmanna a jeho rozporuplné životní cesty. Moderátorem bude Tomáš Petráň. Součástí programu bude také křest nově vydané publikace, která vznikla z podnětu Spolku pro obnovu hudebního života v Rokytnici nad Jizerou ve spolupráci s Germanistickou fakultou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Knížka se jmenuje Návrat k sobě. Jde o první publikaci o Franzi Fühmannovi v češtině. K zhlédnutí bude i malá výstava knih rokytnického rodáka v češtině i v němčině.

Hudebně-literární pásmo se zopakuje 22. srpna 2022 v Domě Česko-německého porozumění Rýnovice v Jablonci nad Nisou.

Po druhé válce byla hudební tradice v Rokytnici převážně přerušena. Záměrem spolku je na tuto tradici navázat a hudební dění ve městě oživit. Rokytnice nabízí pro hudební aktivity ideální prostory – barokní kostel sv. Michaela a Kulturní dům –, který slouží i jako divadlo.

  • rokytnice zni dl letak (1) final (.pdf)
    568 kB
    16. 08. 2022 14:36

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky