Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

První vlak Stadler Regio Shuttle RS1 oficiálně přijede do Liberce 4. listopadu

26. 10. 2011

 

Předání prvního vlakového vozidlo Stadler Regio Shuttle RS1 se koná 4. listopadu od 10.00 hod. v železniční stanici Liberec na třetím nástupišti za účasti náměstka hejtmana LK pro dopravu Martina Seppa (ČSSD) a představitelů Českých drah, s.p.

Motorový vůz byl zakoupen s příspěvkem z ROP NUTS III Severovýchod a je určen pro regionální dopravu Českých drah, a.s. v Libereckém kraji – Jizerskohorská dráha.

„Součástí slavnosti bude i zvláštní jízda a odpoledne nasazení vozidla na pravidelné vlaky,“ prozradil náměstek.

Motorový vůz je určen pro provoz osobních vlaků v oblasti Jizerskohorské železnice, jejíž provoz bude zahájen se změnou jízdních řádů od 11. prosince letošního roku.

V Libereckém kraji bude provozováno celkem 16 nových motorových vozů typu Stadler RS-1. Nasazovány budou na následujících tratích Liberec – Tanvald – Harrachov (všechny vlaky), Liberec – Frýdlant – Černousy (do Černous všechny vlaky, do Frýdlantu většina – výjimku tvoří posilové vlaky ve špičkách pracovních dní), Liberec – Raspenava – Bílý Potok (všechny vlaky), Liberec – Frýdlant – Nové Město pod Smrkem – Jindřichovice pod Smrkem (jen dopoledne v pracovních dnech a celodenně o víkendu).

„Lze říci, že v rámci Jizerskohorské železnice budou Stadlery nasazeny na všechny vlaky vyjma posilových spojů Liberec – Frýdlant, pokračujících do Nového Města / Jindřichovic a vyjma vlaků na trati Smržovka – Josefův Důl,“ uvedl náměstek hejtmana.

Podle něj v těchto případech budou vlaky provozovány modernizovanými jednotkami Regionova, speciálně vyrobenými pro Liberecký kraj a vybavenými několika drobnými zlepšeními oproti sériově dodávaným jednotkám. Cestující na jmenovaných tratích se tak mohou těšit na nabídku nízkopodlažních spojů umožňujících rozšířenou přepravu spoluzavazadel včetně jízdních kol. „Všechny vlaky budou též vybaveny vnějším i vnitřním digitálním displejem. Samozřejmostí jsou nová ergonomická sedadla pro vyšší komfort cestování,“ doplnil Martin Sepp.

Všechna výše uvedená nová vozidla mají České dráhy dostat od výrobců nejpozději v prosinci tohoto roku.

„Věříme, že nová vozidla zatraktivní železniční dopravu v Libereckém kraji, a že cestující ocení nejen pohodlí, které vlaky nabídnou, ale i rychlost a četnost spojení,“ zdůraznil náměstek.

Společným cílem společnosti KORID LK a Libereckého kraje je novou, kvalitní službou se všemi moderními prvky 21. století oslovit i cestující, kteří se dosud vlakům z různých důvodů vyhýbali a nabídnout jim vhodnou alternativu přepravy.

Ve zkušebním provozu s cestujícími budou nové vozy jezdit už 4.11. Jejich náběh do provozu bude postupný, od 11. prosince by ale již měly jezdit všude kde je to smluvně garantováno.Další vozidla Stadler RS1 by měla přicházet postupně, přibližně po jednom týdně.

V kraji už je i první vylepšená Regionova - pro posilové vlaky a trať Smržovka - Jos.Důl.

 

Jízdní řád:

Stanice                                        Příjezd    Odjezd

Liberec                                                         13:54

Jindřichovice p. S.                       15:11        15:39

Frýdlant v Čechách                     16:25        18:05

Jindřichovice p. S..                     18:44         19:52

Frýdlant v Čechách                     20:41        21:12

Černousy                                     21:27        21:46

Liberec                                        22:43                                                              

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588