Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pryšec zapeklitý dorazil do Libereckého kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 03. 2023 12:48
  • Kultura

Sdílet článek

Řada exponátů se nalézá v herbářích v přírodovědných sbírkách Severočeského muzea v Liberci. Jejich obsah kontrolují a revidují specialisté. Herbář přírodovědného oddělení loni navštívil specialista na určování pryšců – rod Euphorbia – z Národního muzea v Praze. Jeho návštěva přinesla nečekané odhalení.

Při revizi objevil první lokalitu pryšce zapeklitého  neboli Euphorbia saratoi v Libereckém kraji. Pryšec zapeklitý je druhem v České republice nepůvodním, pochází z východní Evropy a Asie. První údaje ze zdejšího území pochází z počátku 20. století. Jeho celkové rozšíření v Česku není doposud zcela zmapováno.

„Sbírky našich muzeí jsou stále živé a otevřené novým poznatkům. Ta herbářová je vynikajícím příkladem toho, že se jedná o nekončící sbírkotvornou činnost, jejíž výsledky jsou využitelné do budoucna,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Herbářové sbírky jsou důležité, protože poskytují fyzický záznam o rostlinných druzích, které se vyskytují v určité oblasti. Tyto záznamy lze pak využít ke sledování změn místní flóry v průběhu času, což pomůže pochopit, jak se různé rostlinné druhy vzájemně ovlivňují a jak působí na své prostředí.

S mapováním aktuálního rozšíření tohoto druhu může výrazně pomoci i veřejnost. Jelikož se jedná o druh dobře poznatelný i z fotografií, pořízením fotografické dokumentace při svých toulkách přírodou a nahráním fotografií na komunitní server inaturalist.org, kde je uvidí specialisté, mohou lidé výrazně pomoci k odhalení nových lokalit nejen pryšce zapeklitého, ale i jiných zajímavých druhů rostlin.

Spolupráce veřejnosti s odborníky je v našem oboru klíčová a plně zapadá do konceptu takzvané občanské vědy neboli citizen science, který tvoří jeden z důležitých pilířů vědy a výzkumu v 21. století, “ uvedl Pavel Kúr, botanik z přírodovědného oddělení Severočeského muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky