Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pstruzi se vrací do potoků v Jizerských horách, Lesy ČR tak pomáhají přírodě

22. 03. 2016

Deset tisíc kusů plůdku pstruha obecného potočního vysadili zástupci Lesů ČR a Správy CHKO Jizerské hory 18. března na dvou přítocích řek Smědé v Bílém Potoce pod Smrkem a Jeřice u Mníšku. Už devátým rokem tak společně rozšířili populaci pstruha. 

Generační ryby z líhně Českého rybářského svazu loni odlovili rybáři u Frýdlantu v povodí Smědé.  Během pátku vysazovaly plůdek dvě skupiny tvořené zástupci Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a frýdlantského Českého rybářského svazu. Vytipované úseky nepatří mezi vyhlášené rybářské revíry. Obdobná akce přijde na deset tisíc korun. Částku hradily Lesy ČR z vlastního dotačního Programu 2020.

„Snažíme se vrátit a rozšířit v řece původní živočišný druh. Jde o naši další společnou aktivitu. Spolupracujeme také na vysazování střevle potoční,“ uvedl vedoucí Správy toků - oblasti povodí Labe z Lesů ČR Tomáš Sajdl. Státní podnik chce v této pomoci přírodě pokračovat i na ostatních spravovaných tocích vhodných k vysazení pstruha obecného potočního, který se ve vodách vyskytuje v původní formě. 

TZ Lesy ČR (tisková mluvčí Eva Jouklová, jouklova@lesycr.cz)

 

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624