Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Putovní výstava Brána recyklace míří na krajský úřad

28. 03. 2018

Putovní výstava Brána recyklace, která od roku 2009 navštívila s mimořádným zájmem již několik desítek míst, se představí také na Krajském úřadě Libereckého kraje. Ve vestibulu bude slavnostně zahájena ve středu 4. dubna v 15:30 hodin krajským radním pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiřím Löffelmannem, zástupci krajského úřadu a rovněž společnosti EKO-KOM, která výstavu pořádá.

Výstava neobvyklým způsobem mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po nové užití recyklovaných materiálů v běžném životě. Zcela netradiční expozice představuje různé výrobky denní potřeby vyrobené z recyklovaných materiálů – od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír, bloky, či sklenice, až k zajímavostem typu míč z recyklované gumy, taška z recyklovaného reklamního plakátu, kabelky z recyklovaného nápojového kartonu, či chameleonů z nápojových plechovek vyrobené v rámci programu Fair Trade. Exponáty jsou umístěny v barevných plastových přepravkách, které přes svou obyčejnost přitahují pozornost návštěvníků.

Kromě finálních produktů výstava Brána recyklace nabízí i možnost seznámit se s procesem přeměny vytříděného odpadu v nový materiál - tedy s recyklací. Málokdo má možnost navštívit třídicí linku, či podnik na zpracování odpadu. Proto návštěvníci budou seznámeni i s mezistupni proměny materiálu. Odhalí se jim tajemství termínů PET flakes, PET regranulát a další. Návštěvníci mohou interaktivně ponořit své ruce do „inkubátoru“ a zjistit jak škrábe pěnové sklo nebo naopak jak měkká je polyesterová střiž.  

www.branarecyklace.cz

Výstava Brána recyklace navštěvuje česká města v rámci kampaně na podporu třídění odpadů. Jejím cílem je motivovat všechny generace k zamyšlení se nad tím, proč odpad třídit a jaký je význam recyklace v současnosti“, říká Lucie Müllerová, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM.

Nezisková společnost EKO-KOM, která výstavu pořádá, provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalových odpadů.

www.ekokom.cz

Výstava Brána recyklace

ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci

U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2

pro veřejnost otevřeno:

pondělí, středa 8:00 – 17:00

úterý, čtvrtek, pátek 8:00 – 14:00

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624