Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Putovní výstava o brownfields v Libereckém kraji je v těchto dnech k vidění v Jablonci nad Nisou

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 04. 05. 2016 14:41
  • Rozvoj

Sdílet článek

Putovní výstava na téma brownfields v Libereckém kraji dorazila do Jablonce nad Nisou. Tento týden ji ve vestibulu radnice magistrátu města společně zahájili radní Libereckého kraje Vít Příkaský, pověřený řízením rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, primátor Jablonec nad Nisou Petr Beitl a náměstek primátora Pavel Svoboda. Výstavu si mohou zájemci prohlédnout do konce května.

„Účelem této výstavy je představení proměny nevyužívaných lokalit, které získaly novou tvář i využití. Tyto úspěšně revitalizované objekty jsou prezentovány souborem několika fotografií v čase včetně zmínky o jejich historii a současnosti,“ uvedl Vít Příkaský a připomněl, že v minulých letech se konala již v Liberci, Semilech, Turnově, Hrádku n. Nisou, Železném Brodě, Doksech, České Lípě a dalších městech Libereckého kraje.

Brownfields jsou pozemky a nemovitosti uvnitř urbanizovaného území, které ztratily svoji funkci a využití, jsou opuštěné a často mají ekologickou zátěž.  Většinou se jedná o zdevastované výrobní či jiné budovy. Pojem brownfields je přejatý z anglického jazyka, v doslovném překladu znamená „hnědé plochy“. Rekonstrukce či revitalizace takové nemovitosti k novému efektivnímu využívání je podporována z fondů EU.

„Cílem výstavy je podpořit myšlenku regenerace těchto lokalit a zvýšit tak efektivnost využití zastavěného území. Důležitým momentem úspěchu, docílení této efektivnosti je nejenom zlepšení technického stavu objektu, ale i dosažení původní myšlenky celého projektu revitalizace. Její návratnosti z ekonomického pohledu či dosažení veřejného účelu, a udržení tohoto stavu, tímto tématem se budeme zabývat u již početného spektra těchto lokalit a výstupy této analýzy budou prezentovány na semináři, který plánujeme uskutečnit v závěru letních měsíců,“ dodal Příkaský.

Výstavu lze shlédnout do 31. května 2016 ve vestibulu radnice Magistrátu města Jablonec nad Nisou, prohlídka je bezplatná.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky