Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje odsouhlasila téměř 22 milionů na pohotovostní a záchytnou službu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 03. 2021 10:37
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Na svém včerejším zasedání odsouhlasila Rada Libereckého kraje poskytnutí financí zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji na zajištění lékařské a zubní pohotovostní služby i protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby. Smlouvy musí ještě projednat krajské zastupitelstvo. Celková částka, která je poskytována formou vyrovnávací platby za závazek veřejné služby, činí 21.825.150 korun.

Z celkové částky téměř 22 milionů korun je pro zajištění lékařské pohotovostní služby určeno 15.497.400 korun, dotace na zajištění protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby je 5.000.000 korun, finanční prostředky na pohotovostní služby v oboru zubní lékařství jsou ve výši 1.327.750 korun.

„Liberecký kraj poskytuje příspěvek na lékařskou pohotovostní službu nemocnicím v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Semilech a Jilemnici. Jsem rád, že Krajská nemocnice Liberec je schopná zajišťovat pohotovost i ve Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a v Turnově. Záchytnou službu pokrývá již šestým rokem pro celý kraj záchytná stanice v Krajské nemocnici Liberec,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Zmíněné nemocnice se v rámci smluv zavazují využít poskytnuté finanční prostředky k zajištění lékařské pohotovostní služby, a to v minimálním povinném časovém rozsahu stanoveném krajem. U všech jmenovaných nemocnic je minimální doba pro zajištění pohotovosti pro dospělé 2 hodiny v pondělí až čtvrtek v rozmezí od 17 do 21 hodin, v pátek od 17 do 21 hodin, v sobotu, neděli a svátky od 9 do 18 hodin.

Dětskou pohotovost najdou pacienti v nemocnicích s dětským oddělením (v Krajské nemocnici v Liberci, v České Lípě, v Jablonci nad Nisou a Jilemnici) ve všední den od 17 do 21 hodin a o víkendu a ve svátcích od 9 do 20 hodin. Pro oblast Turnovska slouží dětští lékaři i v Panochově nemocnici Turnov, avšak pouze o víkendu a ve svátky od 9 do 20 hodin. Liberecká krajská nemocnice se též zavázala zajistit pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. Tato pohotovost je dostupná v sobotu, neděli a o svátcích od 8 do 13 hodin.

Liberecký kraj kromě financování pohotovostní služby jako služby veřejného zájmu hradí večerní zubní pohotovost v částce 1.111.500 korun společnosti Liberecká dentální, s. r. o., jejíž ordinace je všem pacientům z regionu k dispozici o víkendech a svátcích od 18 do 22 hodin.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky