Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rada kraje rozdala více než 58 milionů korun na nové kotle

08. 02. 2018

Rada Libereckého kraje schválila na svém zasedání v úterý 6. února celkem 560 žádostí o kotlíkové dotace za více než 58 milionů korun. Jedná se o první várku žádostí, které byly přijaty prostřednictvím krajského dotačního portálu prvních pět minut po zahájení jejich příjmu dne 30. listopadu 2017 a prošly hodnocením formální a věcné přijatelnosti. Nové žádosti jsou stále přijímány.

V rámci 2. vlny kotlíkových dotací je po stornu duplicit evidováno přes 1000 žádostí, přičemž předmětem jednání Rady Libereckého kraje bylo prvních 600. „S žádostí o finanční příspěvek na výměnu starého zdroje tepla za nový uspělo celkem 560 žadatelů, dalších 28 žadatelů bylo vyřazeno kvůli nesplnění podmínek programu a zbývajících 12 bylo vyřazeno na vlastní žádost ještě před procesem hodnocení,“ uvádí krajská radní Radka Loučková Kotasová. Podle ní probíhá hodnocení ve dvou krocích. Nejdříve se posuzuje, zda žádost splňuje věcná kritéria, tedy zda je v souladu s vyhlášeným programem, a pokud ano, hodnotí se formální stránka žádosti. Jestliže žadatel nesplní některé z věcných kritérií či správně nedoplní formální nedostatky, je vyřazen. „Mezi věcné důvody pro vyřazení patří například to, že nemovitost je v exekuci, žadatel není jejím majitelem nebo původní kotel není či nemohl být hlavním zdrojem vytápění,“ upřesňuje Radka Loučková Kotasová.

Žadatelé se informaci o schválení dotace dozvědí nejprve e-mailem do konce tohoto týdne. Poté jim bude zaslán druhý, v němž budou vyzváni k podpisu smlouvy. „Teprve se smlouvou dostanou oficiální dopis o schválení dotace. K prvotní e-mailové komunikaci přistupujeme se snahou informovat žadatele co nejrychleji,“ upozorňuje radní.

Z celkového počtu přijatých žádostí (včetně těch, které ještě nebyly předloženy ke schválení či vyřazení Radě LK) vyplývá, že se zvýšil počet zájemců o instalaci tepelných čerpadel, oproti prvnímu kolu kotlíkových dotací dokonce téměř dvojnásobně. Zhruba 40 % žadatelů plánuje vyměnit starý kotel za tepelné čerpadlo, na jehož pořízení a instalaci mohou získat až 120 000 Kč. Lidé také stále stojí o kombinované kotle na uhlí a biomasu (30 % žadatelů), ačkoliv finanční podpora na tento zdroj tepla byla v rámci 2. kola kotlíkových dotací snížena na maximálně 75 000 Kč. Bonus navíc čeká pak na obyvatele žijící v obcích se zhoršenou kvalitou ovzduší, kteří jsou zvýhodněni částkou 7 500 Kč.

Případní další zájemci o finanční prostředky na výměnu starého zdroje vytápění za nový mohou stále své žádosti posílat. Částka 135 milionů korun alokovaná pro 2. kolo kotlíkových dotací není dosud vyčerpaná. Odhadem zbývají finance na 300 žádostí.

logolink kotlíkové dotace

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624