Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje schválila návrh rozpočtu pro rok 2021

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 12. 2020 13:44
  • Ekonomika
  • Majetek a investice
  • Sociální

Sdílet článek

Dopady koronavirové krize a schválení nového daňového balíčku se negativně promítly do vytváření návrhu krajského rozpočtu pro příští rok. Prioritou Libereckého kraje zůstává odpovědně hospodařit a zajistit rozpočtovou vyrovnanost. Liberecký kraj je také připraven pokrýt veškeré smluvní závazky a splácet jistiny úvěrů.

„Schválený daňový balíček může znamenat zásadní propad daňových příjmů Libereckého kraje, v nejhorší variantě až o 540 milionů korun oproti letošnímu roku, jehož výsledek je také nejistý. Proto jsme se rozhodli návrh rozpočtu znovu upravit. Hledali jsme intenzivně provozní úspory v rozpočtu samosprávy, krajského úřadu a příspěvkových organizací. Rozpočtové provizorium jsme využít nechtěli. Vítám posun v uvažování Ministerstva financí, které připouští diskuzi o kompenzacích. Pro všechny kraje je zásadní, aby se nejednalo o jednorázový krok, ale systémové řešení, a to nejlépe jako součást změn rozpočtového určení daní. Návrh rozpočtu neomezuje pro rok 2021 investice a podporu všech významných aktivit, ke kterým se kraj zavázal,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Krajskými zastupiteli schválený střednědobý výhled (SVR) rozpočtu pro období 2021–2024, z něhož návrh rozpočtu vychází, se zrušením superhrubé mzdy a základní sazbou daně z příjmu 15 % nepočítal, obdobně jako s navrženým zvýšením slevy na poplatníka.

Na úterním jednání Rady Libereckého kraje byl původní návrh rozpočtu vzat pouze na vědomí. „Upravili jsme návrh tak, aby došlo zejména ke zreálnění a snížení očekávaných daňových příjmů pro rok 2021 s ohledem na poslaneckou sněmovnou přijatý daňový balíček a současně došlo k úsporám ve vybraných kapitolách rozpočtu týkajících se zastupitelstva, krajského úřadu, příspěvkových organizací kraje nebo dotačních aktivit kraje. Návrh rozpočtu na rok 2021 nyní počítá s daňovými příjmy na úrovni 2,97 miliardy korun. Pro srovnání: skutečné daňové příjmy byly v roce 2019 ve výši 3,6 miliardy korun. V roce 2020 odhadujeme daňové příjmy ve výši 3,3 miliardy,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Schválený návrh počítá se snížením vybraných výdajů krajského úřadu, příspěvkových organizací kraje ve výši 65,8 milionu korun a dále s poklesem výdajů dotačního fondu o 27,4 milionu (snížení o 25 %). Celkový objem úspor tak činí 93,2 milionu korun, což odpovídá poměru 70/30. Celkové výdaje zahrnuté v návrhu rozpočtu kraje na rok 2021 zcela pokrývají veškeré smluvní a obdobné závazky kraje na rok 2021 tak jako v předchozích letech.

   

                              v tis. Kč

Zdroje kraje 2021

RK (1. 12.)

mRK (4. 12.)

1. Daňové příjmy – sdílené daně

3.165.000

2.970.000

2. Ostatní příjmy

217.477

217.477

3. Financování

20.000

90.000

Celkem

3.402.477

3.277.477

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky