Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada Libereckého kraje požaduje od státu kompenzace negativních dopadů na rozpočty krajů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 11. 2020 13:30
  • Rozvoj

Sdílet článek

Krajská rada dnes vyjádřila svůj nesouhlas s negativními dopady na rozpočty krajů, které přinese, v případě schválení, vládní daňový balíček. Žádá v souladu s usnesením Asociace krajů ČR o jednorázovou kompenzaci pro kraje ve výši 300 korun na obyvatele za propad daňových příjmů za rok 2020 a jednání o úpravě rozpočtového určení daní (RUD) na další roky, kdy se daňové příjmy sníží.

Návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně ve výši 15 % resp. 23 % přinesou zásadní a trvalý pokles daňových příjmů obcí i krajů. U obcí půjde podle našich propočtů až o 25 miliard korun, u krajů o 8,5 miliardy. To je nepřijatelné, znamenalo by to razantní omezení investic i rozsahu některých veřejných služeb. Vláda nemůže takto ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů a je nutné urychleně jednat o řešení,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Mimořádné jednání rady kraje také podpořilo společnou Výzvu Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR za podpory Národní sítě Místních akčních skupin, primátora hl. m. Prahy a hejtmanů Libereckého kraje, Pardubického kraje a Olomouckého kraje adresovanou v této věci vládě ČR a Parlamentu ČR.

Požadavek na řešení očekávaného propadu příjmů krajů schválením jednorázové kompenzace za rok 2020 ve výši 300 korun vyjádřila svým usnesením z 13. listopadu 2020 Asociace krajů ČR a obrátila se na předsedu vlády s žádostí o tuto kompenzaci a další jednání.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky