Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada LK odsouhlasila návrh Statutu Dotačního fondu Libereckého kraje

Šírová Květa

  • 11. 02. 2013 17:25

Sdílet článek

Návrh Zásad pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Libereckého kraje a návrh Statutu Dotačního fondu Libereckého kraje určený k připomínkovému řízení

Dne 11.2.2013 přijala rada kraje na svém mimořádném zasedání usnesení č. 218/13/mRK, kterým odsouhlasila mj. návrh Zásad pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Libereckého kraje a návrh znění Statutu Dotačního fondu Libereckého kraje. Tyto dokumenty jsou určeny k eventuálním připomínkám s termínem uplatnění připomínek do 21. února 2013 do 12.00 hod a to v elektronické podobě na adresu miroslava.cerna@kraj-lbc.cz. Kontaktní osobou je paní Miroslava Černá, sekretariát náměstka hejtmana, řízení resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky, tel. 485 226 342.

V procesu projednání a schvalování návrhu rozpočtu kraje na rok 2013 byl přijat závěr, že z úrovně kraje bude i nadále poskytována finanční podpora projektům přispívajícím k aktivitám a rozvoji území kraje, v rozpočtu kraje 2013 bylo na poskytování finanční podpory vyčleněno celkem 50,75 mil. Kč, s tím, že současný systém a způsob administrace poskytování finanční podpory prostřednictvím peněžních fondů je třeba:

§   zjednodušit a zpřehlednit pro potenciální žadatele,

§   sjednotit základní podmínky pro všechny dotační tituly,

§   zjednodušit administraci žádostí,

§   zavést společná objektivní kritéria,

§   snížit finanční zátěž kraje při financování jednotlivých akcí a projektů,

§   zvýšit transparentnost a otevřenost systému pro veřejnost,

§   posilovat podporu regionálních a nadregionálních projektů,

§   zaměřit podporu především na vzájemně provázané akce a projekty, oproti podpoře
 izolovaných akcí a projektů.

 

Výchozím bodem pro předložení návrhu nového uspořádání systému poskytování finanční podpory kraje prostřednictvím peněžních fondů kraje se stal zpracovaný návrh obecných Zásad pro poskytování finanční podpory z rozpočtu kraje, jako základního dokumentu zastupitelstva kraje upravující v obecné rovině systém poskytování finanční podpory krajem pro další období. Na tyto Zásady navazuje návrh nového uspořádání poskytování finanční podpory prostřednictvím peněžních fondů kraje, podle kterého by byly:

 

1. Zachovány stávající 2 peněžní fondy kraje a to Sociální fond a Fond ochrany vod, které mají z hlediska systému tvorby jejich finančních zdrojů, průtoku finančních prostředků fondem a předurčenosti jejich výdajů, nadále své opodstatnění.

 

2. Zrušeny zbývající peněžní fondy a to Krizový fond, Fond požární ochrany, Lesnický fond, Fond kulturního dědictví a Grantový fond.

 

3. Zřízen nový Dotační fond Libereckého kraje, v jehož rámci by byly soustředěny principy a postupy zrušených fondů a realizována finanční podpora podle jednotných zásad a pravidel tak jak vyplývají z předloženého návrhu Statutu tohoto fondu, který předpokládá vyhlášení 8 dále členěných do podprogramů podle aktuálních potřeb příslušného resortu.

 

Ve porovnání se stávajícím systémem dojde ke snížení počtu rozpočtovaných kapitol v rozpočtu kraje o 4, snížení počtu bankovních účtů o 4 a sjednocení v současnosti vedené analytické účetní evidenci ke 4 fondům do jedné, vedené k nově zřizovanému dotačnímu fondu.

K tomuto na první pohled zřetelnému snížení náročnosti spojené s administrací peněžních fondů kraje lze dále předpokládat, že dojde k postupnému naplnění výše uvedených záměrů a cílů směřujících ke zjednodušení, transparentnosti a objektivizaci procesů spojených s poskytováním finanční podpory prostřednictvím nově zřízeného Dotačního fondu Libereckého kraje mj.:

 

§ zavedením společných hodnotících kritérií,

§ stanovením minimální výše poskytované finanční podpory

§ stanovením maximální výše spolufinancování projektů krajem (70%),

§ jeden resort jeden program,

§ jeden příjemce může v jedné výzvě předložit pouze jednu žádost,    

 

            Pro realizaci předkládaného návrhu je nutno počítat s přechodným obdobím, v jehož rámci by byly řešeny následující postupy:

 

a) u projektů, na které byla již poskytnuta finanční podpora a na které jsou uzavřeny smlouvy o poskytnutí dotace, budou veškeré práce a úkony související s jejich administrací prováděny v dosavadním režimu zrušovaných peněžních fondů, a to až do jejich konečného vypořádání podle stávajících zásad a pravidel,

 

b) pro dokončení již krajem vyhlášených výzev (v současném období jsou ve fázi hodnocení kraji doručených žádostí o dotaci a výběru projektů, na něž bude navrhována finanční podpora do výše nevyčerpaných finančních prostředků alokovaných ve Fondu kulturních dědictví a Grantovém fondu - Regionálním inovačním programu), práce a úkony spojené s jejich administrací, prováděny rovněž v dosavadním režimu zrušovaných peněžních fondů, a to až do jejich konečného vypořádání podle stávajících zásad a pravidel. 

 

Příloha č. 1 – Zásady pro poskytnutí podpory

Příloha č. 2 – Statut Dotačního fondu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky