Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada LK se sešla se stovkou starostů na společném jednání

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8282|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Kongresovém sále hotelu Babylon v Liberci se dnes setkala Rada LK se stovkou starostů z celého regionu. Setkání se uskutečnilo již podruhé v tomto volebním období a smyslem bylo zhodnotit uplynulých pěti měsíců, seznámit starosty s aktuálním děním na kraji a také jednat o dalším postupu ve vzájemné spolupráci.  Jednání se zúčastnili členové Rady LK:

„Nové vedení Libereckého kraje se od počátku snaží změnit komunikaci se starosty, a tak mnohé z vás už známe osobně, neboť jsme řadu obcí za těch pět měsíců, které uběhly od posledního setkání, již navštívili.  Ukazuje se, jak jsme očekávali, že tento způsob osobního poznání představitelů samospráv a samotných obcí a měst je nejúčelnější a také nejúčinnější při řešení vašich požadavků a problémů. Na tomto společném setkání mnohé společně shrneme a samozřejmě se pokusíme odpovědět na nejčastější a nejzávažnější dotazy a připomínky. Víme, že řada starostů je neuvolněných a v té záplavě předpisů, nařízení a vyhlášek se jen s vypětím sil orientují. Toto jednání může být i v tomto smyslu pro obě strany přínosem,“ řekl v úvodu mimo jiné hejtman.

Poté jednotliví radní prezentovali své resorty a nastínili hlavní úkoly a postupy řešení na další období.

V diskusi vystoupil například starosta Rychnova u Jablonce František Chlouba, který upozornil na nutnost kompatibility datových schránek jednotlivých obcí a zeptal se na aktuální situaci v řešení dopravní komunikace R35.

Náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp uvedl, že skončilo projednávání studie se zastupiteli dotčených obcí a nyní se chystá veřejná prezentace 21. června od 13 hodin na Kozákově u Semil.

Starostka Turnova Hana Maierová připomněla, že ještě jedna veřejná prezentace se uskuteční v Turnově.

Starostka Karlovic Vlasta Špačková poděkovala Radě LK za proběhlou prezentaci R35 jejich zastupitelstvu, ale kritizovala program obnovy venkova, který je podle ní příliš složitý při vyplňování, dále ji nepotěšilo, že sociální granty jsou podpořeny jen sumou 1,450 000 Kč a že žádné Mikroregiony letos neobdrželi dotace na poradce, kteří připravují projekty.

Radní por sociální věci Pavel Petráček odpověděl, že její připomínky jsou samozřejmě vpořádku, ale v současné době, kdy kraji chybí na dofinancování sociálních služeb a udržení sociální sítě kolem 100 miliónů korun, je priorita jinde.

Samozřejmě v září uvidíme, jak to vypadá s plněním rozpočtu, a pak rád tento grant navýším,“ řekl radní.

Starostka obce Plavy Věra Mužíčková uvedla, že v jejich obci je objekt, který by možná šel využít na vybudování hospice.    Pavel Petráček přislíbil o tomto návrhu jednání.

Jednalo se i o cyklostezkách, cyklotrasách, opravách mostů, evropských projektech a jejich financování, IDOL, DPH, spolupráci s VZP, ekologické výchově, protipovodňové prevenci či krize v zemědělství.

„Ceny mléka jsou v cenové hladině roku 1950, tedy 6 korun za litr, přitom vstupy jsou pětinásobné,“ názorně upozornil radní Jaroslav Podzimek s tím, že se snaží problémy řešit s ministerstvem zemědělství a také s Agrární komorou.

Hejtman v závěru uvedl, že obdobná setkání bude Rada LK pořádat tak dlouho, dokud o ně bude zájem a budou přínosem.

„Předpokládám, že se spolu znovu sejdeme v listopadu letošního roku,“ rozloučil se s účastníky Stanislav Eichler a pozval všechny na Krajské dny LK, které se uskuteční 26. a 27. června v Hrádku nad Nisou a na Grabštejně. 







 

 

 

 







 

 

 

 









 

 

 

 







 

 

 




                                                        

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky