Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rádelský mlýn řidiči objíždějí a porušují předpisy. Kraj upraví dopravní značení

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 04. 2020 15:11
  • Doprava

Sdílet článek

Více než týden je zcela uzavřen sjezd i výjezd na silnici I/65 na Jablonec nad Nisou z mimoúrovňové křižovatky na Rádelském mlýně, která prochází celkovou rekonstrukcí. Auta se neprůjezdné křižovatce vyhýbají po okolních komunikacích, které vedou přes okolní obce. V nich výrazně zhoustla doprava, mnozí řidiči navíc nerespektují dopravní značky.

Krajský úřad Libereckého kraje z pozice silničního správního úřadu ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Policie ČR vyhodnotil týdenní zkušenosti s objížďkami. „Oslovili jsme starosty a policisty a požádali je o vyjádření k tomu, jaká je situace ohledně nárůstu dopravy a dodržování dopravního značení. Přejí si, aby se víc dohlíželo na dodržování pravidel silničního provozu,“ řekl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

A policisté dohlížejí: uzavírka začala 14. dubna, přičemž mezi 17. a 19. dubnem pokutovali celkem 36 přestupků. Nejčastějšími prohřešky byly překročení nejvyšší dovolené rychlosti a porušení zákazů vjezdů. „Uvedené problematice se věnují tři útvary — a dopravní inspektoráty v Liberci a Jablonci nad Nisou spolu s oddělením silničního dohledu při odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství Policie ČR Libereckého kraje,“ sdělil krajský ředitel policie Libereckého kraje Vladislav Husák.

Nejhorší situace je v obci Rádlo, kde je hustota provozu několikanásobně vyšší. Zejména zahraniční dopravci zde navíc jezdí s kamiony po úzkých silnicích III. třídy kamiony. „Rozhodli jsme proto, že na všech silnicích III. třídy přes obec Rádlo zakážeme vjezd nákladním vozidlům nad tři a půl tuny, na což s předstihem řidiče upozorní dopravní značky na silnicích I/35, respektive I/65. Na některých místech bude snížena nejvyšší dovolená rychlost a značky budou vybízet k opatrnému průjezdu přes Milíře, kde se pohybuje hodně chodců a cyklistů,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Dalším opatřením bude umístění zpomalovacích prahů na silnici III. třídy v Pelíkovické ulici v Hodkovicích nad Mohelkou, kde řidiči výrazně překračují povolenou rychlost, ačkoliv ulice vede mezi domy. „Ve spolupráci s policií a starosty obcí, jimiž doprava proudí, bude Krajský úřad Libereckého kraje situaci nadále sledovat. V případě potřeby dopravní značení dále upravíme,“ uzavřel Jan Čáp.

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn potrvá do konce listopadu 2021. Provoz na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem zde vede ve střídavém režimu dvou a jednoho jízdního pruhu — na Liberec ve dvou, na Turnov v jednom. Na hlavním tahu silnice I/35 je zatím doprava plynulá, bez jakýchkoliv dopravních komplikací. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky