Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček si mapuje krajská zařízení poskytující sociální služby

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 02. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7566|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Člen Rady Libereckého kraje Pavel Petráček, pověřený vedením resortu sociálních věcí a menšin, se v minulém týdnu  zúčastnil v Karlových Varech zasedání Komise pro sociální věci Asociace krajů České republiky. Poté navštívil řadu krajských zařízení na Turnovsku a také Evropské výtvarné centrum Sněženka pro postižené děti  ve Smržovce.

„Členové Komise AKČR, kterou tvoří krajští radní pro sociální věci z celé republiky, jsme společně se všemi kolegy řešili financování sociálních služeb na rok 2009. Na tomto jednání jsme byli úředníky Ministerstva práce  a sociálních věcí ujištěni, že bude do systému rozpuštěno dalších 1,5 miliardy korun, žel prozatím není známa částka, která připadne na Liberecký kraj. Předběžné odhady ukazují, že bude chybět kolem šedesáti milionů korun. Komise přijala razantní usnesení, v němž požadujeme dotace na minimální úrovni roku 2008,“ uvedl radní s tím, že  Liberecký kraj nyní poskytl částku tři a půl milionu korun pro pět organizací v Libereckém kraji. Dlužnou částku kraji vrátí, pokud získá dotaci od státu.

Přestože MPSV zvýší dotace pro ústavní péči o jednu a půl miliardy korun, nevědí, kolik poputuje pro Liberecký kraj. „Předběžné odhady však napovídají, že bude chybět šedesát milionů korun,“ konstatoval radní Libereckého kraje Pavel Petráček s tím, že v lepším případě kraj obdrží sto milionů korun od státu.

Liberecký Krajský úřad zřizuje osmnáct příspěvkových organizací z oblasti sociálních služeb.

„Původní požadavek na ministerstvo od všech organizací, nejen krajských, činil zhruba čtyři sta dvacet milionů korun. Od MPSV jsme získali však jen sto sedmdesát milionů na letošní rok s tím, že předchozí dva roky činila dotace od státu přes tři sta milionů korun,“ připomněl radní.

Koncem minulého týden Pavel Petráček navštívil  Dětské centrum Turnov a speciální mateřskou a základní školu při Dětském centru Sluníčko, Dům s pečovatelskou službou, Domov penzion pro důchodce, Terénní pečovatelskou službu, Domov důchodců Pohoda a nestátní neziskovou organizaci s dílnami v Turnově a v Příšovicích.

„Přijal jsem pozvání  od představitelů města Turnov a navštívit jejich město a okolí, abych se podrobněji seznámil se  systémem fungování sociálních služeb v našem kraji,“ uvedl radní.

 “Zaujal mě například Domov důchodců Pohoda, který na mě opravdu vyzařoval pohodu.

Seznámil jsem se také s projektem několika menších vzájemně propojených budov, který by souhrnně řešil systém poskytování sociálních  služeb a následné peče, specializované pro autisty. Toto zařízení v našem kraji chybí,“ doplnil.

Postupně radní Pavel Petráček  hodlá  navštívit všechna  zařízení poskytující sociální služby, která zřizuje Liberecký kraj.

„Ale samozřejmě mě zajímá, jak pracují i neziskové a dobrovolné organizace sídlící na území kraje. I tam postupně přijedu. Mám za sebou například návštěvu  Evropského výtvarného centra Sněženka pro postižené děti  ve Smržovce. Byl jsem mile překvapen, jak se tam umějí postarat o děti z libereckého Jedličkova ústavu, které tam trávili školní prázdniny,“ uzavřel radní.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky