Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní souhlasili se zněním dohod o mezinárodní regionální spolupráci

  • 05. 09. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:49|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]


Radní Libereckého kraje včera odsouhlasili znění dohody Libereckého kraje a kraje More og Romsdal o regionální spolupráci a přenosu know-how. Návrh této dohody byl podepsán u příležitosti srpnové návštěvy delegace Libereckého kraje v Norském království. Ta se uskutečnila na pozvání krajského hejtmana More og Romsdal pana Ole Overlanda a zúčastnili se jí hejtman RNDr. Pavel Pavlík, statutární zástupce hejtmana Ing. Luděk Suchomel a zástupkyně hejtmana Ing. Eva Bartoňová. Podle Ministerstva vnitra ČR tato dohoda nemá charakter smlouvy, která může nabýt účinnosti pouze se souhlasem ministerstva vnitra. V tomto případě tedy musí být pouze odsouhlasena radou a schválena zastupitelstvem. Předložený dokument je dohodou rámcovou, ve které jsou popsány oblasti spolupráce v obecné rovině. Při pracovním jednání v Norském království však již byly stanoveny priority pro příští dva roky, a to v oblasti rozvoje demokracie na místní úrovni, zlepšování životního prostředí, zrovnoprávnění žen a spolupráce mezi veřejným sektorem a hospodářským životem v kraji.
Vedle této dohody radní včera souhlasili i se zněním dohody Libereckého kraje a kantonu St. Gallen o regionální spolupráci a přenosu know-how. Po schválení znění dohody zastupitelstvem kraje by měla být tato dohoda oběma stranami podepsána ve dnech 25. - 27.10.2001 při první oficiální návštěvě delegace Libereckého kraje ve složení RNDr. Pavel Pavlík, Ing. Luděk Suchomel a Radim Zika na půdě kantonální vlády. Dohoda má opět rámcový charakter. Oblasti spolupráce jsou v ní popsány v obecné rovině. Ale již nyní jsou známy návrhy švýcarské strany, která označila za možné priority spolupráce pro příští dva roky oblast hospodářství a zemědělství.


K jednání Rady Libereckého kraje byl přizván i primátor Liberce

Rada Libereckého kraje včera jednala o podpoře záměru SKI 2007. K tomuto bodu programu byl přizván i primátor Statutárního města Liberec Ing. Jiří Kittner. Rada kraje po projednání vzala předloženou zprávu o přípravách Sdružení SKI 2007 na uspořádání Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách v Libereckém kraji v roce 2007 na vědomí. Podpora Libereckého kraje bude spočívat i ve formě spolupráce jednotlivých odborů Krajského úřadu Libereckého kraje se zmiňovaným sdružením. Radní vyjádřili myšlenku, že pro rozvoj kraje bude v případě pořadatelství světový šampionát velkým přínosem. V současné době Sdružení SKI 2007 (města a obce Liberec, Jablonec n.N., Janov n. Nisou a Bedřichov) pracuje na připomínkách kandidatury ze strany vlády. Na jednání vlády by kandidatura jako bod programu měla přijít ještě v tomto měsíci. Podle slov libereckého primátora Ing. Jiřího Kittnera má sdružení šanci vyhrát, přestože proti němu stojí silný ekonomický a světově po sportovní stránce uznávaný soupeř, dějiště zimní olympiády v roce 1972 japonské Sapporo: "Kandidujeme již potřetí a možná bude i přihlédnuto k tomu, aby se mistrovství světa konalo v zemi bývalého východního bloku." Podle slov zástupce hejtmana Ing. Karla Dolejšího, harrachovského rodáka a občana, má myšlenka uspořádat tento světový lyžařský podnik podporu i sousedního Harrachova, jenž je připraven pomoci nejen morálně, ale i technicky a nabídkou svých zkušeností z pořadatelství podobných závodů. Dne 24. září proběhne v Libereckém kraji zasedání Mezinárodní lyžařské federace FIS, které bude mít za úkol vypracovat podklady pro kongres FIS, který se bude konat v červnu příštího roku v Portoroži. Zde se také rozhodne mezi dvěma kandidáty o pořadateli světového šampionátu v roce 2007. Materiál příprav na kandidaturu byl projednáván i komisí pro sport a tělovýchovu Rady Libereckého kraje, která mu vyjádřila plnou podporu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky