Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ředitelům krajských škol začal nový školní rok

25. 08. 2009
[id:8604|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler spolu se svým náměstkem pro školství Radkem Ciklem a novou vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu KÚLK Jiřinou Princovou pozdravili dnes ředitele škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem a seznámili je s úkoly pro nový školní rok.

„Nový školní rok nebude jednoduchý, zejména z pohledu zabezpečení financování vzdělávacího procesu. Věřím však, že připravovaný nový rozpočet na rok 2010 některé problémy vyřeší,“ uvedl v úvodu Radek Cikl.

Informoval také o výsledcích zasedání Komise školství Asociace krajů ČR, které mimo jiné rozhodlo, že bude od státu požadovat uhrazení nákladů na komplikované přijímací řízení.

„Tento problém ředitele tíží, neboť skutečné počty žáků  v jednotlivých školách budeme vědět zřejmě až kolem poloviny září. Připravíme společně se všemi kraji po vyhodnocení ankety s poznatky ředitelů škol dopis ministerstvu školství a zákonodárcům. Pokud se nepodaří prosadit změnu zákona  směrem  k návratu k původnímu systému přijímacího řízení, budeme další kroky koordinovat společně ve všech krajích,“ vysvětlil náměstek hejtmana.

Upozornil také na nový projekt ministerstva, kterým chce podporovat odborné školství.

„Do vybraných škol půjde na tento účel 300 miliónů korun od 1. srpna 2009 v průběhu tři a půl roku,“ řekl Radek Cikl.

V této souvislosti se zmínili i o zavedení krajských stipendií pro studenty a učně.

„V současné době se dobře uplatňují například v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Středočeský kraj se k tomu chystá a my se budeme seriózně nějakou formou krajských stipendií, zejména pro vybrané učňovské obory, v nejbližší době zabývat,“ zdůraznil náměstek hejtmana.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302