Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska
Dalších devět produktů od zdejších výrobců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraje. Jsou mezi nimi například desetistupňové pivo Luž ze Cvikova, Ruprechtovo vepřové maso ve vlastní šťávě z libereckého Rydvanova řeznictví či Med od Nojmíků z Dolní Řasnice. Do tradiční a oblíbené soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.
„Rád bych vyslovil uznání porotcům této soutěže, kteří nemají snadnou práci. Vybrat vítěze z tak velkého počtu není vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden," zdůraznil Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.
„Cílem Regionální potraviny je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů. Soutěž zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů," uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.
„Letos se sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila,“ řekl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak mohou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webu https://www.regionalnipotravina.cz/.
TZ: Regionální potravina
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Kladenská pečeně Podkrkonošská uzenina s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě MASO RYDVAL s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | GRIL přírodní sýr nezrající solený Mléko Jeřmanice s.r.o. |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Filounský BIO jogurt bílý Martin Šourek, Plavy |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Pšenično-žitný chleba DOK NORDBEANS s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Smetanovo tvarohový dort z Mimoně Ivana Jablonovská, Mimoň |
7. | Alkoholické i nealkoholické nápoje | Luž 10° PIVOVAR CVIKOV a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o. |
9. | Ostatní | Med od Nojmíků Pavel Neumaier, Dolní Řasnice |
Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
28.03.2024 | V českodubském domově důchodců oslavili Velikonoce a těší se na jaro
28.03.2024 | Výtvarník Machula zavede na výstavě návštěvníky do svého ateliéru. Přenesl ho do muzea
28.03.2024 | Galerie Chodba v českolipském muzeu patří fotografiím a řezům
28.03.2024 | Dukla vítězí. Sportovcem roku Libereckého kraje je snowboardistka Adamczyková
28.03.2024 | Krajský mrakodrap se rozzáří modře. Upozorní tím na problematiku autismu