Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska

14. 06. 2021

Dalších devět produktů od zdejších výrobců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraje. Jsou mezi nimi například desetistupňové pivo Luž ze Cvikova, Ruprechtovo vepřové maso ve vlastní šťávě z libereckého Rydvanova řeznictví či Med od Nojmíků z Dolní Řasnice.  Do tradiční a oblíbené soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.

„Rád bych vyslovil uznání porotcům této soutěže, kteří  nemají snadnou práci.  Vybrat vítěze z tak velkého počtu není vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden," zdůraznil Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

„Cílem Regionální potraviny je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů. Soutěž zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů," uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Letos se sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila,“ řekl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak mohou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.

 Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webu https://www.regionalnipotravina.cz/.

TZ: Regionální potravina

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Kladenská pečeně

Podkrkonošská uzenina s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě

MASO RYDVAL s.r.o.

3.

Sýry včetně tvarohu

GRIL přírodní sýr nezrající solený

Mléko Jeřmanice s.r.o.

4.

Mléčné výrobky ostatní

Filounský BIO jogurt bílý

Martin Šourek, Plavy

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Pšenično-žitný chleba DOK

NORDBEANS s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Smetanovo tvarohový dort z Mimoně

Ivana Jablonovská, Mimoň

7.

Alkoholické i nealkoholické nápoje

Luž 10°

PIVOVAR CVIKOV a.s.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu

SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.

9.

Ostatní

Med od Nojmíků

Pavel Neumaier, Dolní Řasnice

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324