Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu připravuje projekty pro zkvalitnění vzdělávání

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8317|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada Libereckého kraje na svém zasedání dne 23. června schválila projektové záměry resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu pro Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Jedná se o čtyři projekty, které významnou měrou napomohou rozvoji vzdělávání v Libereckém kraji, v případě dvou dalších bude Liberecký kraj partnerem.

Na konci května Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí na tzv. individuální projekty ostatní v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V nich je možno řešit – vedle jiného – potřeby krajů ovlivňovat vzdělávání v kraji a vytvářet pro něj podmínky. V občasnosti jsou připravovány projekty Podpora synergie mezi teorií a praxí na školách v Libereckém kraji, Poradenství v Libereckém kraji, Poradenský informační portál pro oblast vzdělávání v Libereckém kraji a Zvyšování kompetencí pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti managementu. Předběžně se bude kraj snažit získat celkem více než 80 milionů korun.

Podpora synergie mezi teorií a praxí na školách v Libereckém kraji naplňuje cíl kraje přiblížit výuku na středních školách blíže praxi ve výrobních podnicích. Jednak prostřednictvím modernizace technického vybavení a zázemí pro praktické vyučování, jednak prostřednictvím úzké spolupráce se zaměstnavateli, kteří poskytnou své odborníky pro vzdělávání jak žáků, tak učitelů. Poradenství v Libereckém kraji představuje projekt na posílení poradenských, speciálně pedagogických a asistenčních služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Pomocí partnerství s pedagogicko-psychologickými poradnami, speciálně pedagogickými centry, ale i s dalšími školami a dětskými domovy bude systém poradenství provázán, zkvalitní se diagnostika žáků, ale i vazby na další instituce. Poradenský informační portál pro oblast vzdělávání v Libereckém kraji bude webový nástroj nejen o nabídce dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků různých poskytovatelů, ale také v sobě bude obsahovat přehled o vzdělávání jednotlivých pedagogů. Chce tak podpořit připravovaný kariérní řád pro pedagogy a umožnit tak především ředitelům účelně plánovat vzdělávání svých pracovníků. Zvyšování kompetencí pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti managementu se zaměřuje na rozvoj dovedností vedoucích pracovníků škol v oblasti vedení organizace, týmové práce, hodnocení zaměstnanců, projektového řízení a mnoha dalších.

Liberecký kraj bude také partnerem projektů Jazykové materiály v počítači a POmoc PEdagogům ONline. V prvním z nich získají školy k dispozici nové materiály k výuce cizích jazyků, v druhém bude pedagogům k dispozici pomoc především v otázkách výchovných problémů, a to prostřednictvím internetu.

Ve všech případech je cílem resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu dosáhnout účelného vynakládání prostředků z Evropského sociálního fondu na potřebné projekty, které napomohou rozvoji školství v našem kraji. Mnohdy totiž dochází po skončení projektů k zániku aktivit či služeb, neboť jim právě podpora kraje chybí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky