Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řídící výbor BESIP LK hodlá zvýšit bezpečnost na silnicích

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7358|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

První letošní řídícího výboru BESIP Libereckého kraje se uskutečnilo 14. ledna v sídle KÚLK v Liberci.  V úvodu jednání členové výboru přijali „Prohlášení řídícího výboru ve věci zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích“, které přednesl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp. Dále byly předány ceny vítězům soutěže o nejlepší projekt v rámci Týdne bezpečnosti na silnicích LK v roce 2008.

Oceněni byli: za 1. místo Město Česká Lípa – projekt Městské policie Česká Lípa (15 000 Kč), 2. místo      Sdružení občanů při výchovném a vzdělávacím zařízení Alvalída (10 000 Kč) a 3. místo Město Jilemnice (5 000 Kč).

Členové výboru pak postupně hodnotili činnost v uplynulém roce a přijali plán a harmonogram práce v oblasti BESIP  na rok 2009.

„Liberecký kraj  se v roce 2008 stal signatářem Evropské charty bezpečnosti silničního

Provozu, proto se  i v letošním roce 2009 se uskuteční dva Týdny bezpečnosti na silnicích Libereckého kraje, ten první 20. - 26. dubna,“ uzavřel Martin Sepp.

Prohlášení

Řídícího výboru bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Libereckého kraje

Na výzvu organizátorů konference „Bezpečná dopravní infrastruktura, její odolnost v mimořádných situacích a analýza rizik“ pořádané firmou CityPlan spol s r.o. ve spolupráci s ÚAMK pod záštitou České silniční společnosti, která se uskutečnila dne 13. listopadu 2007, se Liberecký kraj prostřednictvím svého řídícího výboru bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Libereckého kraje ustanoveného Zastupitelstvem Libereckého kraje Koncepcí BESIP v Libereckém kraji (dále jen „Řídící výbor“), připojuje, ve shodě s účastníky konference, k závěrům této konference, které jsou definovány následujícími body:

 

ü      dopravní nehody a zejména jejich následky jsou vážným společenským problémem,

ü      významný podíl na počtu a následcích nehod má dopravní infrastruktura,

ü      zkvalitňování silnic a výstavba dálnic má velký bezpečnostní potenciál pro snížení počtu a následků nehod, 

ü      v ČR je nedostatečně legislativně upravena povinnost soustavné péče o bezpečnost budovaných a provozovaných komunikací formou bezpečnostního auditu a bezpečnostní inspekce komunikací, včetně povinnosti zjištěné bezpečnostní závady eliminovat,

ü      na příkladech zemí s cílenou politikou snížení nehodovosti na 50 % nebo nulu byly demonstrovány metodické postupy vedoucí k účinné prevenci dopravních nehod,

ü      významnou součástí prevence je dopravně-inženýrská analýza dopravních nehod, pro níž je třeba v evidenci nehod Policie ČR vytvořit podmínky pro zpřístupnění, s možností vyloučení osobních dat účastníků,

ü      Evropský projekt EuroRAP umožňuje objektivní srovnání kvality a bezpečnosti evropských a českých silnic.

Liberecký kraj prostřednictvím Řídícího výboru prohlašuje, že bude činit taková opatření, která povedou ke snížení nebezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.

V Liberci 14.1. 2009               Martin Sepp, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu dopravy

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky