Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Riedlova hrobka se obnovuje i díky dotaci z kraje. Věnoval 150 tisíc

18. 11. 2021

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je Riedlova hrobka v Desné. Z krajského dotačního fondu poputuje na restaurování poloviny jejího presbytáře 150 tisíc korun. Hrobka patřila podnikateli Josefu Riedlovi, majiteli desenské sklářské hutě. Byly do ní postupně uloženy i ostatky několika dalších příslušníků početné rodiny Riedlů.

„Riedlova hrobka je jednou z dominant, kterou skutečně nepřehlédnete. Její monumentálnost odpovídá významnosti rodu Riedlů ve zdejším regionu. Obnova si zaslouží i podporu kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrobku vybudoval v letech 1889 až 1890 liberecký stavitel Adolf Burger. Podle přání Wilhelma Riedla byla postavena v té době ve velice oblíbeném novogotickém slohu. Na žulový základ a ochoz dal vystavět kapli. Krátké kované prvky ochozu i barevná okna byla vyrobena ve firemních provozovnách. Věžička byla vybavena zvonem, který byl v roce 1917 odevzdán pro válečné účely. Stavba byla dokončena v roce 1890, ale kvůli sporům mezi místními farnostmi byla vysvěcena až počátkem roku 1894. Jako první byl do ní slavnostně pohřben Josef Riedel starší, zvaný také Sklářský král.

Po vystěhování Riedlovy rodiny v roce 1945 se o hrobku nikdo nestaral, ostatky členů rodiny byly převezeny a uloženy do rodinné hrobky na hřbitově v Horním Polubném. Nyní je hrobka v péči města a po ukončení rekonstrukce by v ní měla být galerie.

Hrobka stojí na návrší na rozhraní Potočné a Dolního Polubného, odkud se i po smrti mohl Josef Riedel dívat na své sklárny a vilu. Hrobka je přístupná po neznačené cestě z údolí Černé Desné.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324