Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rok 2019 je rokem Gallasů a Clam-Gallasů

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 14. 01. 2019 00:00

Sdílet článek

Rod Gallasů a Clam-Gallasů, který je spojován s oblastí severních Čech, se stal tématem letošního roku 2019, které vyhlásil Národní památkový ústav. Jeho zahájení proběhne v březnu v Nosticově paláci. Projekt Národního památkového ústavu bude po celý rok oba rody prezentovat prostřednictví kulturních akcí, výstav, slavností, přednášek a podobně.

Na severu Čech se do celé akce zapojí hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn a zámek Lemberk. Např. hrad Grabštejn si pro návštěvníky připravil Clam-Gallasovské Velikonoce, Den dětí u Clam-Gallasů na Grabštejně nebo Den evropského dědictví: Grabštejn za Gallasů a Clam-Gallasů.

„V našem kraji zanechal rod Gallasů a Clam-Gallasů hluboké stopy. To, že Národní památkový ústav vyhlásil letošní rok právě rokem věnovaným tomuto šlechtickému rodu, dokládá jeho význam v rámci celé naší země,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Botanická zahrada Liberec zve na prohlídku kamélií, které pochází ze zrušené oranžérie na hradě a zámku Frýdlant. Za návštěvu stojí i Šámalova chata na Bedřichově, někdejší lovecký zámeček posledních Clam-Gallasů.

Celý rok pak zakončí výstava v Oblastní galerii Liberec s názvem „Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách“, která se uskuteční ve dnech 13. 12. 2019 až 1. 3. 2020.

Mimo již zmiňovaných hradů a zámků se do akce zapojí i další zámky, které jsou ve správě Národního památkového ústavu a to Krásný Dvůr, Libochovice, Opočno a Sychrov. Z ostatních subjektů, zapojených do roku Gallasů a Clam-Gallasů můžeme jmenovat např. Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci, Liberecký kraj, město Liberec a Frýdlant, Technickou univerzitu v Liberci a další.

Patronát nad tímto rokem převzal Nadační fond Clam-Gallas Stiftungsfonds, založený v roce 2015 potomky Clam-Gallasů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky