Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

ROP Severovýchod patří k nejúspěšnějším operačním programům v České republice

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 01. 2010 16:55
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Jak se v loňském roce dařilo čerpat evropské dotace prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod? A jaké plány má Výbor Regionální rady v nejbližší budoucnosti?

Z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod (dále ROP Severovýchod), kam patří kraje Liberecký, Královéhradecký a Pardubický, čerpají dotace na své projekty sledující dopravní infrastrukturu, rozvoj měst a obcí, cestovní ruch či podnikatelské prostředí obce, města, kraje a další subjekty, které působí v severovýchodních Čechách. Podle prosincových informací z ministerstva financí patřil právě ROP Severovýchod z hlediska čerpání evropských dotací k nejúspěšnějším ze všech operačních programů v České republice.

„Tento výsledek nás samozřejmě těší, protože ukazuje na rozvoj regionu,“ říká předseda Regionální rady Radko Martínek(jeho náměstci jsou hejtman LK Stanislav Eichler a hejtman HK Lubomír Franc) a pokračuje: „Zlomový bude pro žadatele ale letošní rok. V jeho první polovině totiž chceme vyhlásit všechny velké výzvy. Uvažujeme také o přeskupení prostředků, aby se vyhlásila ještě alespoň jedna výzva zaměřená na rozvoj měst.“

Ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád k tomu dodává: „Už dnes je jasné, že s ukončením programu by měly být veškeré prostředky vyčerpány a zbudou pouze ty, které tvůrci projektů z různých důvodů vrátí.“

Jaký tedy byl rok 2009 z pohledu Regionální rady spravující regionální evropské dotace plynoucí do Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje? Určitě dynamický - s 5 vyhlášenými koly výzev, 157 schválenými projekty a jejich dotacemi, které přesáhly 3,7 miliardy korun ze strukturálních fondů Evropské unie, a třemi schválenými Integrovanými plány rozvoje měst (dále IPRM) s dotací dosahující téměř 1,5 miliardy korun z unijních fondů. Kromě IPRM loni největší dotace plynuly na rozvoj regionálních silnic a měst.

Ke konci roku 2009 tak bylo prostřednictvím ROP Severovýchod vyplaceno příjemcům dotace více než 2,5 miliardy korun z evropských fondů,“ bilancuje Zdeněk Semorád.

(Pozn. Plán předpokládaných výzev na rok 2010 je zveřejněn na webu Regionální rady www.rada-severovychod.cz v sekci Výzvy a dokumenty/ Plán výzev.)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky