Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

ROSKA zahájila mezinárodní spolupráci prvním setkáním

Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 14. 05. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V pondělí 7. května navštívili českolipskou ROSKU zástupci spřátelené organizace „Towarzystwo chorych na stwardnienie rozsiane v Jeleniej Górze“. Jedná se o v Polsku registrovanou samostatnou svépomocnou regionální organizaci, jejíž náplň a poslání jsou obdobné jako naší organizace.  Z toho důvodu navázala před časem ROSKA Česká Lípa, na základě kontaktů obou výborů, oboustrannou spolupráci. Tuto spolupráci zahájili právě  prvním společným setkáním v Novém Boru a přijelo celkem 33 členů polské organizace s onemocněním RS (roztroušená skleróza).

Program setkání započal po příjezdu přátel z Polska návštěvou malířské dílny firmy Gold Bohemia - Boris Doškář, kde měli možnost zhlédnout na vlastní oči práci malířek při malování výrobků technikou vysokého smaltu. Ukázku předvedla též místopředsedkyně Rosky, Zofia Doškářová. Po této exkurzi měli malého občerstvení a poseděli v přilehlé zahradě.

Po přesunu na náměstí v Novém Boru navštívili díky vstřícnosti zdejšího faráře děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vzhledem k náboženskému cítění polských přátel to byl jistě dobrý počin. Následovala návštěva informačního centra, kde si jednotlivci pořídili řadu informačních materiálů vztahujících se nejen k Novému Boru ale i celému regionu.

Po krátké procházce ulicí T. G. Masaryka všichni dorazili k objektu firmy Ajeto, kde společně poobědvali. Přátelé z Polska, vedle jídla, pochválili naše české pivo. Přínosem byla jistě návštěva místního muzea, kde byla vystavena i díla sklářských výtvarníků a designérů, zúčastněných na IGS (International Glass Symposium), které se každoročně (od r. 1982) pořádá v našem městě.

Hlavním bodem programu bylo setkání členů obou organizací (33 z Polska, 25 od nás), které se uskutečnilo v prostorách Domu s pečovatelskou službou v Novém.

Přítomné na úvod přivítala předsedkyně českolipské organizace Jaroslava Kudrnová a současně představila i další členky výboru (místopředsedkyni Zofii Doškářovou a hospodářku Karlu Jínovou). Zhodnotila význam setkání jako první krok k dalšímu rozvoji spolupráce obou organizaci s mezinárodním dosahem a krátce přiblížila úlohu naší organizace a její nejvýznamnější aktivity. Její informace pak doplnila Zofia Doškářová (která vedle významné účasti na přípravě celé akce působila zároveň jako překladatelka) konkrétními příklady.

Jaroslava Kudrnová pak přivítala vzácné hosty: předsedkyni partnerské organizace Ligii Jamer a místostarostku města Nový Bor ing. Stanislavu Silnou.

Paní místostarostka poděkovala za pozvání a vyslovila přesvědčení, že obě organizace dneškem nastoupily významnou cestu přispívající ke spolupráci a porozumění nejen mezi organizacemi ale i oběma národy. Připomněla význam spolupráce mezi městy Jelenia Góra a Nový Bor. Obě města spojuje sklářská tradice (slezské a novoborské sklo), kterou je nutné udržet. Jako konkrétní příklad uvedla nedávnou spolupráci při rekonstrukci sklářských muzeí v obou městech za využití dotací z EU s tím, že plánují jejich rozšíření. Spolupracují rovněž v oblasti školství a kultury. Je přesvědčena, že spolupráce mezi našimi organizacemi se bude dále rozvíjet zejména ve prospěch nemocných s roztroušenou sklerózou. 

Ligia Jamer vyjádřila vřelé poděkování za pozvání. Představila další členky výboru (Božena Witowska - lékař neurolog a preventista; Anna Potulich - hospodářka; Dorota Dziadovicz - fyzioterapeut; Elzbieta Petelska - členka výboru). Sdělila, že naše organizace spojují stejné zájmy a problémy s tím, že spolupráce v budoucnu bude nanejvýš žádoucí. To by nám mělo m.j. umožnit výměnu informací o metodách a aktivitách ke zvládání záludností onemocnění roztroušenou sklerózou. Blíže informovala o hlavních aktivitách jejich organizace (rehabilitační cvičení, rekondiční pobyty, ergoterapie, společné návštěvy kulturních akcí apod.), z čehož všichni usoudili, že jsou výrazně shodné s našimi.

Ještě jednou poděkovala za pozvání a těší se na další spolupráci. Jaroslava Kudrnová seznámila naše hosty s pořádáním rekondičního pobytu v Hejnicích ve dnech 12. až 19. května, kde je možná návštěva hostů z Jeleniej Góry.

O kulturní vložku v podobě tří skladeb na piano se postarala žákyně Základní umělecké školy v Novém Boru Klára Kubatová. Následovala volná zábava s menším občerstvením. Hostům z Polska též předali jako dárek drobné výrobky ze skla. 

Na závěr můžeme snad jen dodat, že jsme spolu strávili pěkné chvíle a jsme přesvědčení, že naše kontakty se budou do budoucna rozvíjet a tak přispějí vzájemnému poznání, porozumění a zkvalitnění naší práce.

Zdroj: Ing. Pavel Březina, organizace ROSKA v České Lípě

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky