Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rostlinou roku 2023 je kociánek dvoudomý. Pomozte nám jej nalézat, vyzývají botanici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 04. 2023 10:48
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Titul Rostlina roku vyhlašuje každý rok Česká botanická společnost. Snaží se tak upozornit na vzácné a mizející druhy místní flóry a vzbudit zájem o botaniku. V letošním roce se stal rostlinou roku kociánek dvoudomý (Antennaria dioica).

Tato rostlina z čeledi hvězdnicovitých byla ještě v první polovině dvacátého století hojná po celém území republiky. Do dnešní doby však kociánek na většině míst zcela vymizel a je nyní zařazen do kategorie silně ohrožených druhů.

V Libereckém kraji se nápadná bílo-červeně kvetoucí ozdobná bylina vyskytovala na desítkách míst. To však již zavál čas a dnes je na území celého kraje známo asi jen pět nálezů mladších dvaceti let; ani tak není jisté, jestli se na všech těchto místech kociánek udržel dodnes.

Získání titulu rostlina roku přináší zvýšené sledování daného rostlinného druhu ze strany odborníků a nejinak tomu bude v případě severočeského výskytu kociánku. Zvýšená pozornost místních botaniků se zaměří právě na místa, kde se kociánek objevoval.

„I v našem kraji může odborníkům pomoci s mapováním laická veřejnost. Jarní výlety mohou tak lidé využít pro pomoc ohroženému druhu,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedná se o druh skutečně snadno rozpoznatelný, podrobnější informace je na odkazu https://botanospol.cz/cs/node/6895. Pro nahlašování výskytu tohoto, ale i jiných druhů, je pak nejvhodnější použít aplikaci inaturalist.org, kterou monitorují čeští botanici a veškerá data do ní nahraná se tak dostanou do povolaných rukou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky