Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rozhledna Černá Studnice, skvost architekta Hemmricha

23. 02. 2021

Černá Studnice. Takové jméno nese 26 metrů vysoká rozhledna, která byla postavena v letech 1904 až 1905 ve Smržovce Německým horským spolkem podle plánů architekta Roberta Hemmricha. Z vrcholu rozhledny je výhled nejen na Jablonec a Ještěd, ale i na Krkonoše či Český ráj. Rozhledna, která se vypíná v nadmořské výšce 869 metrů, je oblíbeným výletním místem.

První dřevěná vyhlídka byla na vrcholu Černé Studnice postavena již v roce 1885. Poté, v roce 1904, vyprojektoval úspěšný jablonecký architekt Hemmrich důkladnou věž z žulového kamene, schopnou dlouhodobě odolávat drsným přírodním podmínkám. Spolu s rozhlednou vznikala i přilehlá dřevěná chata s ubytovnou a hostinskou místností.

Rozhledna si získala velmi rychle oblibu. Stala se jedním z nejnavštěvovanějších míst v okolí. O tom svědčí i fakt, že přilehlá chata musela být v letech 1908 a 1930 rozšířena na kapacitu pro 800 hostů. Pořádala se soutěž v překonávání stovek výstupů na rozhlednu, vydávaly se tisíce pohlednic a nejrůznější suvenýry. Vznikla i nová sáňkařská dráha. „Rozhledna a její okolí si drží svou popularitu dodnes. Na Černou Studnici míří doslova zástupy výletníků a není divu. Jedná se o dostupné výletní místo pro celé Jablonecko,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sláva rozhledny začala upadat v době druhé světové války, kdy se zde usídlili němečtí vojáci. Po válce připadla stavba do správy Klubu českých turistů, po znárodnění podniku Restaurace a jídelny Jablonec nad Nisou. Její interiér pomalu chátral. Zmizely původní vyřezávané židle, návštěvnické knihy, motivy na stěnách a v okolí i oblíbené atrakce. Na konci 80. let byla věž zprivatizována a na její jižní straně vyrostl nový bufet.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324