Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhlednu U Borovice doplňuje muzeum psacích strojů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 06. 2021 16:43
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Podle borovice, kterou pod vrcholem zasadil otec jejího stavitele, nese název kamenná rozhledna s dřevěným ochozem, která se od roku 2009 vypíná  v nadmořské výšce 669 metrů nedaleko obce Roprachtice u Vysokého nad Jizerou.

Kdo se vydá do malebné přírody hornaté východní části Libereckého kraje, kam již sahají Krkonoše, ten by neměl opomenout výstup do 70 schodů na rozhlednu, která připomíná obrannou věž středověkého hradu nebo maják. Sice je poměrně mladá a nepamatuje bohatou historii, ale i tak stojí za návštěvu. Nachází se v  horském prostředí a nabízí daleké výhledy na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj a obrysy Orlických hor.

„Letní měsíce jsou přímo příležitostí k návštěvě rozhleden. Rozhledna U Borovice sice nepatří mezi ty nejznámější, ale právě to může být důvodem k jejímu objevení,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Zbudovat osmnáct metrů vysokou kamennou rozhlednu se zastřešeným vyhlídkovým ochozem se v roce 2008 rozhodl rodák z nedalekých Roprachtic František Hubař. S nadšenými sousedy pro stavbu použili kameny z rozebraných starých okolních objektů. Rozhledna má kamennou základnu s půdorysem a vnitřní cihlovou vyzdívkou. Za dřevěným ochozem z modřínu stojí tesařské práce Václava Pacholíka.

Za návštěvu rozhodně stojí také sousední muzeum psacích strojů, kde jsou k vidění nejen historické psací stroje vyrobené do roku 1939, ale i věci, které byly třeba k jejich údržbě a sloužily v dávných kancelářích. K rozhledně vede silnice č. 289 ze Semil. Pěšky je dostupná z obce Roprachtice či Vysoké nad Jizerou. Nejbližší železniční zastávka je Poniklá, vzdálená asi sedm kilometrů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky