Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozpočet Libereckého kraje na příští rok počítá s investicemi do komunikací, škol i modernizace krajské nemocnice

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2015 09:44
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj bude v příštím roce investovat více než miliardu korun. Počítá s tím schválený rozpočet, jehož příjmy se rovnají výdajům ve výši 2 miliardy 610 milionů korun.

Zásadní pozitivní vliv na rozpočet pro příští rok je novela zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, jejímž prostřednictvím se vrací podíl krajů na výnosech daně z přidané hodnoty na úroveň roku 2012. To znamená ze stávajícího podílu 7,86 % na původních 8,92 %. „Do rozpočtu Libereckého kraje to přinese 160 mil. Kč. Dalším přínosem je i výrazný růst české ekonomiky a očekávané vyšší výnosy daní, což je podle odhadů 90 mil. Kč,“ uvádí ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter.

Mezi priority Libereckého kraje v následujícím roce patří podpora kapitálových výdajů, 83 mil. Kč půjde do školství nebo sociálních věcí, ale i další zlepšování stavu krajských komunikací, 87 mil. Kč je vyčleněno na celoplošné opravy, 130 mil. Kč na běžnou údržbu a 120 mil. Kč na zimní údržbu. Jedním z největších projektů roku 2016 je výstavba Evropského domu v hodnotě 95 mil. Kč nebo zahájení financování 1. etapy modernizace Krajské nemocnice Liberec. V rozpočtu je na ni připraveno 50 mil. Kč. Dalších 10 mil. Kč půjde například na realizaci všesportovního a volnočasového areálu Hraběnka v Jilemnici.

„Vedle kapitálových výdajů plánujeme projekty s podporou Evropské unie. Finanční spoluúčast je 206 mil. Kč. Celková potřeba roku 2016, tedy plnění spoluúčasti a dotace, činí 806 mil. Kč,“ říká náměstek hejtmana Marek Pieter.

„Rozpočet pro rok 2016 podporuje investice a kapitálové výdaje. Nejsou to jen čísla, ale konkrétní zlepšení. Podstatné je, že současně snižujeme dluh Libereckého kraje. Ten od začátku tohoto volebního období do konce roku 2016 klesne o téměř 354 mil. Kč, z 1.152 mil. Kč na 798 mil. Kč. Chci připomenout, že současná politická reprezentace nezavázala kraj žádným novým úvěrem a ani s touto variantou nepočítá,“ dodává hejtman LK Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky