Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ruda Pivrnec je letošním lídrem putování po hradech a zámcích Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 03. 2012 11:59

Sdílet článek

 

Symbolického odemčení turistické sezóny se na Sychrově kromě Lidie Vajnerové a Miloše Kadlece zúčastnil také známý humorista a kreslíř Petr Urban se svým Rudou Pivrncem. Ruda Pivrnec opouští restaurační zařízení a od soboty 31. 3., kdy se otevírají hrady a zámky veřejnosti, se vydává na prohlídku těchto objektů.

Své postřehy předává Petru Urbanovi, který je zachycuje na pohledy či upomínkové předměty, které si návštěvníci budou moci zakoupit v prodejnách suvenýrů. Ruda již navštívil Sychrov a Hrubý Rohozec, jeho dalším zastavením bude zámek Lemberk.

Ruda Pivrnec odhaluje tajemství památkových objektů Libereckého kraje.

Rok 2012 pluje Libereckým krajem ve znamení skla, bižuterie a piva. Kde se točí - třeba jen řeč o něm - zlatý pěnivý mok, nesmí tam chybět Ruda Pivrnec, hrdina vtipů Petra Urbana. Kreslíře, sportovce a hlavně domorodce ze zdejšího kraje, který ho má rád svými věrnými kořeny i více jak padesátiletým srdcem a který rodnou hroudu málokdy během roku opustí. A jelikož jsou city Petra Urbana ke své domovině hluboké, ještě ke všemu se letos line Libereckým krajem vůně piva, rozhodl se poslat svého kamaráda a všeuměla Rudu za poznáním křehké krásy a vybroušené chuti. V únoru se Ruda Pivrnec nejprve vypravil do stánku Libereckého kraje na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Poté se rozhodl objevovat tajemství památkových objektů, své výpravy zahájil na státních zámcích Sychrov a Hrubý Rohozec, během zámecké a hradní sezóny se chystá na dalších šest památek. A to není vše, od 22.6.do28.9.2012 pak bude součástí výstavy Muzea skla a bižuterie s názvem „A přece se točí!“ v Galerii Belveder v Jablonci nad Nisou, kde se představí v „pivních“ obrazovtipech vedle unikátní expozice pivního skla. Ano, nabral si toho na svá namalovaná bedra opravdu hodně, přesto doufá, že vedle kultury stihne fandit i našim fotbalistům na EURO 2012, vždyť v roce 1996 v Anglii byl jejich talismanem a obýval „v textilní formě“ jejich šatnu a nakonec z toho bylo stříbro.

Vraťme se ale cestou necestou k objevování úchvatných státních zámků a hradů Libereckého kraje. A že je co odhalovat! Ruda Pivrnec je mimo jiné i senzibil, proto z historických staveb a míst dokáže čerpat energii a přenášet ji dál ve formě veselých fórků, zároveň je „normálním“ člověkem, jako je většina lidí z nás, proto ho zajímají běžné věci, jak si naši předkové povídali, co jedli, jak se myli, jak hřešili, jak se bavili a jak si třeba hrály malé hraběnky a knížátka. Pátrá i po tom, co se odehrává v objektech, když dorazí například filmový štáb natáčet pohádku, nebo co se děje mezi půlnocí a jednou hodinou ranní, kdy přichází čas duchů. Svoje zážitky pak vypráví Petru Urbanovi, ten je hází na papír a vznikají tak barevné, úsměvné a nápadité suvenýry a pozdravy – pohlednice z reálného prostředí objektů s dokreslenými postavičkami a hláškami, připravují se omalovánky pro děti, voňavé veselé sáčky, mýdla, pivní lázně, ručníky, lahvové víno a další. Samozřejmě nikde nechybí vtípek. Doba je těžká, ale právě proto musíme všichni společně hledat věci a příhody, které vykouzlí úsměvy a pohodové dny. Ruda Pivrnec pranic nelituje, že opustil začouzenou hospodu a vyrazil za „kulturou“, tolik radosti a pozitivních dojmů už dlouho nezažil. A to ještě ani nezačala sezóna! Národní památkový ústav – územní odborné pracoviště Liberec připravilo nápadité akce a bohatý program, Ruda Pivrnec je obětavým pracovníkům NPÚ – ÚOP se sídlem na Sychrově vděčný, že mu otevřely starodávné brány a vrata a on se mohl seznámit s oblastí dodneška mu utajenou, viděl na vlastní oči, jak je náročná příprava na návštěvy turistů a starost o křehké dědictví předků, poznal obětavé lidi, kteří pracují s nasazením a obětavostí, že také dostal neobvyklou možnost, jak oslovit své příznivce, jimž především může představit svým způsobem jedinečnou krásu a poklady památkových objektů Libereckého kraje. Neváhejte a naplánujete výlet pro malé i velké a těšte se, je opravdu na co! A Rudovi se věřit dá!

Za Rudu Pivrnce Inka Urbanová www.pivrnec.com

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky