Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rukopis cukráře Ladislava Jíny se stal exponátem měsíce v turnovském muzeu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 08. 2022 15:44

Sdílet článek

Ještě do konce srpna je v Muzeu Českého ráje veřejnosti přístupný exponát měsíce. V rukopisné cukrářské kuchařce Ladislava Jíny je popsáno nepřeberné množství receptů například na kynuté i nekynuté koláče, zákusky či narozeninové a svatební dorty včetně popisů postupů na krémy a náplně. To vše je doplněno vlastnoručními autorskými obrázky nejen výrobků, ale i přírodních krás či kulturních památek z Českého ráje.

„Kromě historické hodnoty, které kniha receptů má, zaujmou jistě návštěvníky muzea i recepty samotné. Mnoho lidí se vrací k pečivu a jídlům, která jsou v místě tradiční a objevují tak chutě, které si pamatují z dětství“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ladislav Jína, který žil mezi lety 1883 až 1972, je rodákem z obce Slaná jižně od Semil. V roce 1907 převzal cukrářský závod, který byl v Turnově založen o 30 let dříve. Následně v roce 1910 koupil dům čp. 284 v Hluboké ulici, který přestavěl a zřídil v něm novou cukrářskou výrobnu, kde v roce 1912 otevřel i kavárnu. Ta se postupně stala takřka neodmyslitelnou součástí turnovského veřejného života. Jínova cukrárna pak zdárně přečkala obě světové války. Zrušena byla totalitním režimem v roce 1950.

„V průběhu svého působení v cukrářském oboru Jína sesbíral rozsáhlý soubor předpisů, který přetvořil v rukopis o 510 stranách. Jedná se tak o jedinečný doklad cukrářského řemesla období od pozdního Rakousko-Uherska po nástup komunistického režimu. Jednotný charakter sepsání naznačuje, že se skutečně jedná o cílený souborný přepis v minulosti nasbíraných předpisů, nikoli o postupně připisovaný a doplňovaný svazek, jak to často u rukopisných kuchařských knih bývá. Celkové vyvedení dokonce vybízí k domněnce, jestli autor neuvažoval přímo o tištěném vydání svých receptů. Ať už tak uvažoval či ne, nedošlo k tomu, a jím nasbírané předpisy se nám dochovaly právě pouze v tomto jediném rukopisném exempláři, který Muzeu Českého ráje v roce 2012 darovali Jaroslava Nováková a Cyril Ruth, potomci Ladislava Jíny,“ dodává k exponátu historik Jiří Sajbt.

Rukopis byl v letošním roce za podpory programu VISK 6 digitalizován a zveřejněn na stránkách Manuscriptoria.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky