Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

S bicyklem na Kozákov, nejvyšší vrchol Českého ráje

01. 04. 2021

Řeky, skály a lesy, ale i hrady, rybníky a malebné vesničky. Takový je Český ráj, chráněná krajinná oblast, která loni oslavila pětašedesáté narozeniny. Řada turistů poznává tento malebný kout v sedle kola, přičemž na bicyklu lze vyšlapat i na nejvyšší vrchol Českého ráje, kopec Kozákov.

„Není lepšího výletu než nyní, kdy může být člověk na cestě sám nebo jen s několika výletníky. Už se brzy rozednívá, takže si doporučuji přivstat a užít si Český ráj opravdu jako ráj,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cesta začíná na okraji Rovenska pod Troskami. Město s výhledem na zříceninu hradu Trosky i samotný Kozákov se může pyšnit dřevěnou zvonicí ze 17. století se třemi unikátními zvony obrácenými srdcem vzhůru, které se do pohybu uvádějí šlapáním.

Odkud následuje stoupání po cyklostezkách číslo 4176 a 4006 až na Kozákov. Na jeho vrcholu se nalézá Riegrova turistická chata s šestibokou vojenskou věží s plošinou, která slouží jako rozhledna. Za pěkného počasí odtud lze přehlédnout až čtvrtinu Čech a dalekohledem spatřit například nejvyšší budovy Prahy.

Po stejné trase se poté jede přes Záhoří a Koberovy do Besedic. Tamní Besedické skály zvou na procházku labyrinty pískovcových skal Kalich a Chlévišt a také krásné výhledy na celé maloskalské údolí. Nechybí ani tajná modlitebna českých bratří s vytesaným kalichem a letopočtem 1634 a naučná stezka zaměřená na geologii.

Podél Klokočských skal a zříceniny hradu Rotštejn povede cyklostezka číslo 4099, kterou pak vystřídá v Rotštejně trasa číslo 4015. Z Kvítkovic do cíle výletu, Rovenska, nasměruje cyklostezka číslo 4172..

Celá trasa je dlouhá 34,6 kilometru a vede po asfaltu. Více podrobností se nalézá na odkazu www.mapy.cz/dubaruholo.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324