Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Safírový potok, Rašeliniště Jizery i Bukovec: na vozíčku na Jizerku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 11. 2021 15:29
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Pozoruhodnou středně dlouhou trasu, na niž mohou bez obav vyrazit i vozíčkáři, přináší výlet samotným lůnem Jizerských hor k osadě Jizerka s Panským domem a dominantou Jizerských hor, Bukovec. Nástupním místem je rozcestí Smědava.

„Sníh je na spadnutí a možná tak je poslední příležitost využít několik dnů k horskému výletu i pro hendikepované výletníky na vozíčku. Pokud vyrazí na doporučenou trasu, bude to pohodlná rovinatá cesta,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ze Smědavy se k Jizerce, která leží v nadmořské výšce 861 metr a stala se mimo jiné součástí českého filmu Zapomenuté světlo, se jede po takzvané Promenádní cestě.

O Jizerce, jež se rozkládá v severovýchodních Jizerských horách, jsou první zmínky již z 16. století. V polovině 19. století tam byly založeny dvě sklářské huti, z nichž jedna slouží dodnes. Nedaleko se nachází přírodní rezervace Rašeliniště Jizery, kterou UNESCO zařadilo do sítě nejvýznačnějších evropských rezervací zajímavý je též Safírový potok, který byl v minulosti známým nalezištěm drahokamů – safírů, rubínů a mnoha dalších. Nad osadou Jizerka se tyčí 1005 metrů vysoký ojedinělý čedičový kuželový vrch Bukovec.

K dalším lákadlům nejvýše položené osady bezesporu patří Muzeum Jizerských hor, v jehož expozicích se nalézá vše o zdejší přírodě, ale i o samotné historii Jizerských hor, o sklářství, nalezištích drahokamů a polodrahokamů a podobně.

Osobitost osady Jizerka podtrhují zbytky opevnění z druhé světové války, chráněná květena v kombinaci s meandry Safírového potoka nebo fotogenický pohled k hoře Bukovci.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky