Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sbírkou šatstva opět pomohli krajští úředníci lidem v nouzi

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 04. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Co už jeden nepotřebuje, může ještě posloužit druhému. Životnost staršího oblečení, hraček a vybavení do domácnosti prodlužuje sbírka Krajského úřadu Libereckého kraje, nazvaná Dejte věcem druhou šanci. Každého půl roku ji pro lidi v hmotné nouzi vyhlašuje sociální odbor. V pátek 13. dubna se pod patronací náměstka hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Pavla Svobody uskutečnila sbírka už posedmé.

Do sbírky mohou přispět pouze zaměstnanci Krajského úřadu Libereckého kraje. Všechno, co přinesou, putuje k sociálně slabým, matkám v nouzi, obyvatelům azylových domů a lidem bez přístřeší. Obvykle se ve sbírce, do níž přispívá pravidelně přes sto úředníků, sejdou vedle nepotřebného šatstva také ručníky, záclony a povlečení, ale i třeba batohy, kuchyňské nádobí a drobné elektrospotřebiče. Věci rozdělují mezi sociálně slabé charitní organizace. V pátek 13. dubna si pro ně přijela dodávka z Farní charity Česká Lípa.

„Sbírka pomůže sociálně slabým z Českolipska a Novoborska. Oblečení jim vydáváme prostřednictvím našeho Charitního šatníku. Lidé v nouzi se musejí prokázat poukázkou, kterou dostanou od obce, úřadu práce nebo některé neziskové organizace. A na základě této poukázky jim oblečení vydáme. Nikdo nemusí mít obavy, že bychom s věcmi ze sbírky nějak plýtvali, anebo že by se šatstvo nedostalo k těm, co je skutečně potřebují,“ zdůraznil Jiří Gottlieber, mediální koordinátor Farní charity Česká Lípa.

Automobil českolipské charity musel absolvovat cestu do Liberce dvakrát. Všechny věci se totiž najednou do dodávky nevešly. „Těší mne, že zájem úředníků přispět do sbírky něčím, co už sami nepotřebují, je tak veliký. Dokonce mně připadá, že pořád roste. Je to to nejmenší, co můžeme pro lidi v hmotné nouzi udělat. Nás to nic nestojí, ale sociálně slabým to hodně pomůže,“ poznamenal náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Poprvé se sbírka Dejte věcem druhou šanci uskutečnila v roce 2015. Od té doby se koná vždy na jaře a na podzim.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky