Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sbírky Oblastní galerie a Severočeského muzea oslnily Frankfurt nad Mohanem

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 09. 2012 12:01

Sdílet článek

 

Ve Frankfurtu nad Mohanem byla v neděli 23. září byla slavnostně zahájena výstava „Umělecké poklady mecenáše Heinricha Liebiega“, na které je vystaveno přes 140 obrazů, zbraní, keramiky, kreseb a dalších předmětů z původní sbírky Heinricha Liebiega.

Vernisáž výstavy, kterou připravilo Museum Giersch, navštívila řada významných osobností společenského a kulturního života z Německa, Francie, Velké Británie a Rakouska a také potomci slavného rodu Liebiegů. Nad výstavou převzali záštitu ministři zahraničních věcí České republiky a Německa Karel Schwarzenberg a Guido Westerwelle. Liberecký kraj zastupovala Ing. Lidie Vajnerová (SOS), statutární náměstkyně hejtmana.

„Heinrich Liebieg (1939-1904) odkázal svou sbírku obrazů a uměleckého řemesla městu Liberci v roce 1902. V té době ji neváhal označit za jednu z nejlepších v Rakousku-Uhersku. A to právem! Sbírka obrazů tzv. barbizonské školy nebo německého a rakouského malířství 19. století, kterou spravuje Oblastní galerie, je dodnes výjimečná v celé České republice a svými kvalitami snese srovnání s národními galeriemi ve středoevropském prostoru“ uvedla Libye Vajnerová. „V posledních letech jsme některé obrazy z Liebiegovy pozůstalosti půjčili třeba do Augsburgu, Bratislavy, v minulosti byly obrazy ve Francii, dokonce i v Japonsku a nyní jednáme o třech zápůjčkách do Paříže, Le Havru a Normandie. O Liebiegovy obrazy je skutečně zájem,“ dokládá význam sbírky ředitel Oblastní galerie Jan Randáček.

Frankfurt nad Mohanem nebyl vybrán náhodou. Heinrich Liebieg si ve městě postavil vilu, dodnes známou jako Liebieghaus. Vila stojí v těsném sousedství Muzea Giersch a slouží k muzejním účelům.

„Je to impozantní stavba! V mnohém připomíná Liebiegovu vilu v liberecké Jablonecké ulici,“ přibližuje podobu Liebiegovy vily Randáček a pokračuje: „K té vile se váže zajímavý příběh. Heinrich Liebieg ji sice odkázal Frankfurtu nad Mohanem, ale pod podmínkou, že v ní zřídí muzeum. Pokud by tak Frankfurt neučinil, měla vila připadnout Liberci.“

A že měl Heinrich Liebieg k Liberci skutečně blízko, dokládá městský znak s nápisem Riechenberg, který je dodnes umístěn na fasádě frankfurtské vily.

Frankfurtské vernisáže se zúčastnilo na 300 hostů. Mezi nejčestnější patřili potomci rodiny Liebiegů, kteří vysoce ocenili profesionální koncepci výstavy a hlavně jedinečnou příležitost vidět sbírky Heinricha Liebiega ve městě, které tak často navštěvoval.

Výstava ve Frankfurtu potrvá do 27. ledna 2013. Informace k výstavě lze najít na stránkách Musea Giersch www.museum-giersch.de.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky