Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sbory v Krompachu přednesou Smetanu i Dvořáka

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 05. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Společný koncert Pěveckého sboru ČVUT Praha a Kytlického chrámového sboru hostí v sobotu 25. května od 17 hodin kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Krompachu. Jde již o jedenáctý ročník. Akce se koná pod záštitou členky rady Libereckého kraje Květy Vinklátové.

Smíšený sbor ČVUT je uměleckým sdružením, jeho repertoár je velmi široký a zahrnuje hudbu od renesance až do současnosti, přičemž zvláštní pozornost je věnována hudbě českých autorů. Kromě sborových skladeb toliko ve vokálním podání a capella, popřípadě s doprovodem klavíru či varhan, se sbor věnuje i provedení rozměrnějších symfonických skladeb. Kromě toho má na repertoáru rovněž úpravy lidových písní a spirituálů.

Kytlický chrámový sbor, který vznikl v roce 1996 má v repertoáru přes dvě stě skladeb. Ke slyšení jsou vedle češtiny písně v němčině, francouzštině, angličtině, latině, chorvatštině či spirituály.

„Pro Krompach jde o sváteční událost, pro oba sbory je to vždy ukázka jejich výborné spolupráce a pro zdejší region nevšední kulturní zážitek,“ poznamenal Rudolf Kalita ze Sdružení pro Krompach z.s.

Pěvecký sbor ČVUT Praha si připravil pod vedením sbormistra Jana Steyera skladby Proč bychom se netěšili od Bedřicha Smetany, Jarní romance Zdeňka Fibicha a čtyři skladby od Antonína Dvořáka. Kytlický chrámový sbor pak představí pod vedením Marie Šťastné šest skladeb.

Tyto tradiční koncerty navštěvují i milovníci sborové tvorby z příhraničních německých vesnic, například z Jonsdorfu a Oybinu. Stejně jako v posledních letech, i letos vystoupí oba sbory též v kostele v německém Jonsdorfu. Počet účinkujících je úctyhodný, oba sbory jich čítají dohromady zhruba sedmdesát.

„Koncerty, které se konají mimo centra, tedy v tomto případě v Krompachu, jsou vždy svátkem pro místní i pro široké okolí. Spolupráce obou sborů navíc překračuje nedaleké hranice. Je to další ukázka toho, že v kultuře se jak faktické, tak pomyslné hranice překonávají snadno a jejich překračování je vítané,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky