Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sdružení Český ráj radí, kde nakoupit kvalitní regionální potraviny, včetně Libereckým krajem oceněných výrobků

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 08. 2012 13:15

Sdílet článek

 

S růstem regionálních výrobců a jejich sortimentu vzrůstá i počet prodejen regionálních výrobků nejen z Českého ráje.

Vedle zavedených fungujících prodejen regionálních potravin v Turnově, Liberci (v ulici V Úvoze (naproti vjezdu do krajské nemocnice) a sítě prodejen turnovské Pekárny a cukrárny Mikula je možné především potravinářské výrobky nově zakoupit v centru Mnichova Hradiště v obchůdku Farmářka z ráje. Z regionálních výrobků se tu nabízí lažanské mošty, sýry Tompeli, oleje Fabio Produkt, uzeniny Lomničan, výrobky z orobince paní Dandové a Zvířetická lidová keramika.

O kvalitě certifikovaných výrobků svědčí také fakt, že řada z nich již byla oceněna v nejrůznějších oborových soutěžích. V letošním roce například označení Regionální potravina Libereckého kraje za vítězství ve své kategorii získala houbová paštika z Jatek Lomnice, a. s., Sýrový mls z farmy Tompeli v Huntířově a Hruškový mošt z Moštovny Lažany spol. s.r.o.

Brzy k nim přibudou výrobky vyhodnocené v soutěži O nejlepší výrobek v odvětví potravinářství – zemědělství, které budou slavnostně vyhlášeny na Krajských dožínkách 1. září v Bílém Kostele na Liberecku.

 

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2012 se stala Kitl Meducínka

Ocenění Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2012 z odvětví potravinářství – zemědělství za nejvyšší bodové ohodnocení 878 bodů získal výrobek Kitl Meducínka výrobce Kitl s.r.o. z Jablonce nad Nisou. Soutěž o titul Výrobek roku probíhá od roku 2004 a v letošním roce se zemědělci a potravináři utkali již v 9. ročníku.

Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka.

„V současnosti mají zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti možnost přihlásit svou produkci do 12 hlavních kategorií, které jsou dále členěny na dílčí kategorie jednotlivých druhů produktů. Vítěz v kategorii získává titul „Výrobek roku“ a celkový vítěz titul „Nejlepší výrobek roku“. Titul je udělen na dobu 2 let.,“ řekl radní Jaroslav Podzimek.

Do soutěže se letos podle něj přihlásilo 15 výrobců s 51 výrobky z Libereckého kraje. Dva přihlášené výrobky ale nemohly být hodnoceny, protože se jednalo o lahůdkářské výrobky, pro které není v Zásadách vyhlášená kategorie. Podle schválených zásad mají výrobci oceněných výrobků právo umístit na obal oceněného výrobku nápis „Výrobek roku 2012“ a logo Libereckého kraje.

 

„Ocenění bude slavnostně předáno v rámci 10. krajských dožínkových slavností, které se letos uskuteční v sobotu 1. září 2012 v Bílém Kostele nad Nisou. Ocenění je uděleno na dobu 2 let,“ doplnil radní Jaroslav Podzimek.

Vítězné výrobky Libereckého kraje roku 2012 z odvětví potravinářství – zemědělství:

 

kategorie

název výrobku

firma

Maso a masné výrobky

Pečené krůtí horní křídlo

PROMINENT CZ s.r.o.

Pekařské výrobky

Českolipský chléb z kamenné pece, 800 g

JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

Cukrářské výrobky

ESKYMO dort, 640 g

JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

Sladidla, cukrovinky, čokoláda

Med

Vladimír Davídek

Alkoholické nápoje

Kitl Medové víno

KITL s.r.o.

Nealkoholické nápoje

Sirup Grep Verbena

KITL s.r.o.

Potraviny pro zvláštní výživu

Kitl Meducínka

KITL s.r.o.

Ovoce a zelenina

Český česnek z Podkrkonoší

Jan Hradecký

Biopotraviny

BIO čerstvý ovčí sýr přírodní

Josef Pulíček

Soukromé farmy

Svačinka Jako od babičky

Jiří V

 

REGIONÁLNÍ PRODUKT ČESKÝ RÁJ – PESTRÁ NABÍDKA KVALITNÍCH VÝROBKŮ, KTERÉ MAJÍ SVŮJ PŮVOD V REGIONU A SVŮJ PŘÍBĚH

 

Ač si to neradi přiznáváme, většina z nás žije konzumním životem. Velkou část věcí potřebných k životu jednoduše nakoupíme. Nabídka je obvykle víc než široká a zorientovat se v ní není vždy zcela jednoduché. Řídit se pouze cenou neznamená vždy správný přístup. Stále více spotřebitelů si začíná všímat i složení a původu výrobků a jejich možného vlivu na zdraví a životní prostředí. Roste zájem o zboží pocházející z České republiky a čisté potraviny bez zbytečných chemických látek, barviv, umělých sladidel, stabilizátorů a konzervantů.

 

S cílem poukázat na výrobky, které splňují požadavky na lokální původ, kvalitu, rukodělnou výrobu, ekologickou šetrnost a zachování tradic vzniklo už v řadě oblastí regionální značení. I Český ráj má svoji registrovanou značku, která již byla propůjčena více než 40 producentům. Najdeme mezi nimi zemědělce, pivovary, cukrárny, výrobce dřevěných hraček, šperků, keramiky, nositele tradice železnobrodského sklářství a turnovského šperkařství a kamenářství a řadu dalších.

 

V rámci letošní jarní certifikace se mezi ně zařadili také:

  • Helena Paterová – výrobce skleněných šperků a doplňků a bylino-ovocných čajů
  • Pavel Ježek, který řeže a brousí drahé kameny a minerály
  • Tomáš Oliva, který ve své dílně Tomášova huť vyrábí autorské hutní sklo, plastiky a těžítka
  • Obchůdek U Vincenta nabízející ručně šité kabelky, peněženky a další módní doplňky

 

Ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje získala paní Maruše Nová - zpracování ovčí vlny a Kamila Parsi Žďárská za sklářskou výrobu.

Nově se mezi prodejny regionálních výrobků zařadilo i návštěvnické centrum turnovského Muzea Českého ráje, které je tak po hradu Valdštejn dalším turistickým cílem, kde lze zakoupit regionální nepotravinářské výrobky. Nabízí produkty z místní řemeslné produkce.

Širokou nabídku výrobků z Českého ráje lze zakoupit v Infoshopu Vejměnek v Malé Skále a v informačním středisku CHKO Český ráj v Arboretu Bukovina na Hrubé Skále. Regionální výrobky jsou v sortimentu informačních center v Jičíně, Turnově a Semilech.

Více o prodejnách, regionálních výrobcích a značce Regionální produkt Český ráj na www.regionalniprodukt.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky