Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Semilské krematorium zkrásní díky penězům z kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 11. 2021 16:14

Sdílet článek

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je semilské krematorium. Město Semily obdrželo od kraje 139 tisíc korun, které využije na obnovu oken a vstupních dveří krematoria.

„Podpora obnov památek ze strany Libereckého kraje se netýká jen několik staletí starých objektů, ale také například mimořádných staveb z minulého století. To je právě příklad semilského krematoria,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slavnostní otevření krematoria, navrženého Josefem Schejbalem, prvního v České republice, které je zařízené na spalování elektřinou, se konalo v roce 1937. Záhy se stalo vyhledávaným cílem výletů a exkurzí. Před budovou byl později vytvořen parčík s jezírkem a fontánou; památník padlým s řeckým ohněm byl odhalen v roce 1960. Od roku 1988 se v krematoriu již nespaluje.

Původní stavba měla půdorys latinského kříže, který zcela setřely pozdější necitlivě provedené přístavby kanceláří, kolumbária a dalších prostor v 60. letech minulého století. Původní rozsah krematoria tvoří převýšená kubická část s atikami s obřadní síní, na kterou navazuje snížená přístavba pro manipulaci s rakvemi a zrcadlově posazená postranní křídla. V nich se nalézají kanceláře, provozní místnosti, místnost pro hlídače, zahradníka, kněze a pitevna.

Centrální část je přístupná po předloženém schodišti a vstup kryje rovná deska. Průčelí člení výrazné lizény, mezi kterými se nachází úzká dlouhá okna. Postranní křídla mají okna stejného tvaru, avšak nižší.

Krematorium je i přes pozdější přestavby významnou stavbou inspirovanou funkcionalismem. Zjevná je inspirace strašnickým krematoriem postaveného v letech 1929 až 1931 Tomášem Amenem dle návrhu Aloise Mezery, stavba v Semilech však zdaleka nedosahuje jeho architektonických kvalit. V rámci zdejší ho regionu se nicméně každopádně jedná o výjimečnou stavbu, jež dokládá pronikání funkcionalismu mimo jeho obvyklá centra do prostředí maloměsta.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky