Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seminaristé z Itálie navštívili sklárnu Egermann

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 16. 07. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Seminaristé Mezinárodní teologické školy v Římě navštívili v úterý 10. července sklárnu Egermann v Novém Boru. Mezinárodnímu charakteru školy odpovídalo i složení našich návštěvníků, kteří pocházejí Irska, Španělska, Mexika, Venezuely, Brazílie, Kolumbie, Srí Lanky, Indie a Nigérie. Provozovatelem Mezinárodní teologické školy v Římě je řád Legionari di Cristo. Po ukončení semináře působí jeho absolventi jako kněží katolické církve.

Pětadvacetičlennou skupinu doprovázelo několik duchovních z Itálie a z české strany pak duchovní farnosti Hejnice Pavel Andrš a recepční Mezinárodního centra duchovní obnovy (MCDO) v Hejnicích Zdena Pavlíčková.

„Vzhledem k tomu, že naše organizace již dlouhodobě využívá služeb MCDO v souvislosti s rekondičními pobyty a zmínění seminaristé se účastní několika týdenního soustředění právě v tomto centru v Hejnicích spolupracovalo vedení naší organizace při zajištění jejich návštěvy v Novém Boru,“ uvedl Pavel Březina z organizace ROSKA Česká Lípa.

Po příjezdu skupinu uvítala v prostorách sklárny Egermann předsedkyně Jaroslava Kudrnová, která současně přítomným představila místopředsedkyni Zofii Doškářovou a hospodářku Karlu Jínovou. V prostorách firemní prodejny pak pořídili i skupinovou fotografii, která bude vzpomínkou z návštěvy.

Po prohlídce prodejny pokračoval vlastní program návštěvou jednotlivých dílen rafinačního provozu, čehož se ujaly zkušené průvodkyně. Seminaristé tak měli možnost shlédnout malířky při dekorování skla technikou vysokého smaltu, rytečky a rytce při zdobení výrobků z lazurovaného skla. Neopomněli ani tradiční techniku rytí resp. zdobení skla z červené lazury, což je unikátní technologie vynalezená v r. 1832 Friedrichem Egermannem. Mezi velmi náročné techniky zdobení skleněných výrobků, které sklárna nabízí, patří bezesporu perokresba. Dále mohli shlédnout práci brusičů při výrobě hranovaného skla, zoomorfních plastik a dalších.

Následně navštívili i firemní vzorkovnu, kde získali ucelený přehled o vyráběném sortimentu s tím, že seminaristé sdělili, že takovouto nádheru dosud neviděli. Obdiv zasloužily např. velké vázy dekorované vysokým smaltem, které vznikly slepením ze 3 dílů.

„Po nenáročném přesunu jsme společně, rovněž s původkyněmi, navštívili hutní provoz Hantych, kde skláři produkují sklářské polotovary, které jsou dále zušlechťovány v rafinačních provozech různými technikami. Byli jsme seznámeni s technologií přípravy sklářského kmene včetně přípravy barevek a tavení skloviny,“ vylíčil Pavel Březina s tím, že po té následoval pohled na práci sklářů, kteří svojí náročnou prací vtiskují prvopočátek duše sklářských výrobků. Vedle foukaného skla shlédli i výrobu tzv. hutního skla vyznačujícího se zvláštní technikou zpracování. Viděli rovněž práci držičů forem a odnášíků, následně i chlazení výrobků a jejich prvotní opracování (pukání, obrušování). Někteří odvážlivci z řad seminaristů si také zkusili „fouknout“.

Rovněž neopomněli navštívit formárnu, kde se vyrábějí především sklářské formy, sloužící ke tvarování foukaného skla. Účastníci exkurse si tak mohli vytvořit komplexní obrázek o náročné práci nejen sklářů ale i ostatních profesí jako jsou malíři, brusiči, kuliči, rytci a další. Někde vzadu zůstala skryta práce technologů, sklářských výtvarníků a dalších, kteří rovněž významně ovlivňují charakter výroby Egermanna a do určité míry i úspěch odbytu.

Účastníci exkurse projevili nadšení z rukodělné práce a umění jednotlivých sklářských profesí a konstatovali, že jejich výsledky lze přirovnat k umělecké tvorbě. Vyslovili přání úspěchů firmě Egermann a obdiv nad širokým a náročným sortimentem výroby, který snad vykazují jako jediní v naší republice. Tímto firma napomáhá zároveň k udržení tradiční rukodělné sklářské výroby a zachování odkazu předchozích sklářských generací, což je jistě chvályhodné.

Na závěr si mnozí účastníci zakoupili vybrané výrobky, které jim budou připomínat návštěvu jednoho z významných center sklářské výroby u nás. A samozřejmě tímto děkují majitelům a vedení sklárny, že jim exkurzi umožnili a tím i získání nezapomenutelných zážitků.

Zdroj: ROSKA Česká Lípa

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky