Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Senioři se chodí za krajskou ombudsmankou poradit i mimo vyhrazený čas

15. 04. 2016

Dvě odpoledne v měsíci má náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Lenka Kadlecová vyhrazené pro poradnu seniorům. Lidé se však na ni obracejí i jindy než každé první a třetí pondělí v měsíci. Mnozí pocházejí ze vzdálenějších míst kraje a návštěvu ombudsmanky si spojují ještě s dalšími úředními pochůzkami, které si na onen den naplánovali.

„Jestliže za mnou lidé přijdou jindy než ve vyhrazené dny, může se stát, že mne v kanceláři zrovna nenajdou, a že k nám tedy vážili cestu zbytečně. V takových případech bude dobré, když mi dopředu zatelefonují a na schůzce se společně domluvíme. Ostatně zrovna tak to před několika dny jeden pán udělal a sešli jsme v jiném termínu,“ říká náměstkyně Lenka Kadlecová.

Poradna pro seniory odstartovala na Krajském úřadě Libereckého kraje na začátku února. Dosud za krajskou ombudsmankou přišlo přibližně 15 lidí. Mnozí přijeli například až z Českolipska nebo z Desné. Nejčastěji se na náměstkyni obracejí starší lidé s obavami o svou bezpečnost nebo s důsledky toho, že v minulosti naletěli podvodníkům, kteří po nich nyní vymáhají nemalé finanční částky. Trápí je také problémy s bydlením.

„Starší lidé se stávají často obětmi kriminálních činů. Zloději využívají jejich důvěřivosti a spoléhají na jejich slabší fyzickou kondici. Není divu, že mnozí z nich mají obavy o svůj majetek nebo i život. Jeden starší muž se svěřil s jiným problémem. Přišel se poradit o tom, co má dělat, když mu bývalá manželka dlouhodobě brání v kontaktu s jeho dětmi,“ uvádí krajská ombudsmanka s tím, že lidem nabídne většinou pomoc sociálního odboru nebo jim poradí jinou organizaci či instituci, která je schopna jejich problémy řešit.

Poradna pro seniory je otevřena na Krajském úřadě LK každé první a třetí pondělí v měsíci od 13.00 do 16.00 hodin, 4. patro, kancelář náměstkyně Lenky Kadlecové. Za krajskou ombudsmankou ale mohou přijít se svými problémy nejen senioři, ale i mladší lidé.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624