Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Setkání místních akčních skupin

Mgr. Matoušová Barbora

  • 28. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6189|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Místní akční skupiny (MAS) jsou novým typem neziskových organizací. Sdružují obce, podnikatele, neziskové organizace i občany, kteří společně usilují o rozvoj venkova a vytváření tzv. rozvojové strategie venkovských oblastí. O finanční podporu realizace této strategie je pak možné žádat prostřednictvím jednoho z evropských dotačních titulů - Programu rozvoje venkova.

„V Libereckém kraji existuje 11 MAS. Na území kraje je jen několik obcí, které nejsou členy žádné z nich. Je tedy zřejmé, že dobře fungující MAS mohou pro rozvoj kraje znamenat nezanedbatelný finanční přínos a významný příspěvek k udržitelnému rozvoji venkova,“ přiblížil význam MAS náměstek hejtmana zodpovědný za rozvoj venkova Radim Zika.

            „Aby mohly MAS dobře pracovat, musí mít dostatek kvalitních a aktuálních informací. Vzájemná výměna zkušeností je také nedocenitelná. Z těchto důvodů jsme se rozhodli připravit setkání místních akčních skupin našeho kraje. Především v době, kdy je financování jejich činnosti velmi problematické, je to důležité,“ doplnil Zika.   

Setkání se uskutečnilo ve středu 27. února v přívětivém prostředí Ozdravovny v Radostíně. 

V úvodu představil náměstek Zika novou publikaci, kterou jeho resort připravil – Katalog MAS Libereckého kraje. Všech 11 MAS je zde představeno v podobě základních informací, mapy území a přehledu dosavadních zkušeností.

Tato iniciativa je v České republice ojedinělá, žádný jiný kraj podobný přehled dosud nezpracoval. Publikace je určena především k propagaci MAS. Proto si většinu nákladu mohli účastníci přímo na místě rozebrat.

První část programu byla věnována aktuálním informacím o finančních zdrojích, které jsou pro MAS dostupné. Účastníci byli informováni o stavu administrace Osy IV Programu rozvoje venkova a o připravované Národní síti rozvoje venkova. Zazněla i důležitá informace, že v roce 2008 bude pravděpodobně vyhlášen program Leader ČR, který z prostředků rozpočtu ČR podpoří investiční projekty naplňující strategie MAS. Účastníci byli dále informováni o finančních možnostech prostřednictvím Regionálního operačního programu a o podmínkách podpory projektů přeshraniční spolupráce z programu Cíl 3. Pro MAS je důležité, že vedle podpory realizace rozvojových strategií z Programu rozvoje venkova mohou uvažovat i o jiných projektech, které mohou být financovány z těchto zdrojů.

„Rok 2007 i začátek roku 2008 jsou pro MAS velmi těžkým obdobím, protože jejich základní finanční zdroj, Program rozvoje venkova, dosud není pro financování strategií MAS otevřen. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli nabídnout na překlenutí tohoto období podporu z prostředků Libereckého kraje. MAS potřebují zajistit alespoň základní provoz. Zkušenosti z jiných krajů ukazují, že regionální podpora umožnila MAS rozvoj a byla jedním z důvodů vyšší úspěšnosti při získávání dotací ze státních a evropských zdrojů,“ přiblížil Zika největší problém MAS dneška.

Další diskuse se týkala Národní sítě MAS a komunikace a spolupráce venkovských oblastí. Účastníci přivítali informace o dalších aktivitách kraje na podporu venkova, připravovaných prezentacích a akcích.

Setkání bylo vyhodnoceno jako přínosné. S ohlasem se setkal i návrh se sejít v podobné skupině znovu, v druhé polovině roku 2008.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky