Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum v Liberci chystá debatu s novým ředitelem, tvorbu mozaiky, výstavy i vzpomínkový večer na S. Libenského

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 02. 2012 15:07

Sdílet článek

 

Na druhou polovinu února připravilo Severočeské muzeum v Liberci, které zřizuje Liberecký kraj, řadu zajímavých akcí – výstavy, tvorbu mozaiky, debatu s ředitelem a vzpomínkový večer na skláře Stanislava Libenského.  

Již nyní je v muzeu ke zhlédnutí další příležitostná výstava „Za ostnatým drátem“, která mapuje nacistické koncentrační tábory na území dnešní České republiky (do 8. 4).

Ve středu 22. února v 17 hodin se uskuteční slavnostní vernisáž interaktivní výstavy „Loukamosaic“, na jejímž vytváření se mohou podílet i návštěvníci s dětmi (do 6. 5.).

„Mohou si složit svoji mozaiku, která se stane součástí velkého uměleckého díla,“ upozornila statutární náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Lidie Vajnerová (SOS).

Podrobnější informace o celém projektu a o dalších akcích v Severočeském muzeu lze nalézt na webových stránkách www.muzeumlb.cz.

Kromě výstav jsou připraveny další doprovodné akce.

„Pro ty, kteří se chtějí seznámit s dosavadními změnami v muzeu pod vedením nového ředitele, se bude ve čtvrtek 23. února od 18 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci konat přednáška a otevřená debata  s Jiřím Křížkem, který  mimo jiné představí připravované projekty na modernizaci hlavní budovy muzea a stálých expozic,“ uvedla náměstkyně hejtmana.

A poslední únorový den 29. února od 17 hodin se uskuteční vzpomínkový večer, který bude věnován osobnosti vynikajícího sklářského umělce Stanislava Libenského.

„Můžete se těšit na poutavou přednášku Oldřicha Palaty, promítání archivních dokumentů i netradiční prohlídku prací Stanislava Libenského v rámci komorní prezentace depozitárně uložených předmětů,“ zve Lidie Vajnerová.

 

Podrobněji viz níže

 

ZA OSTNATÝM DRÁTEM

 

NACISTICKÉ KONCENTRAČNÍ TÁBORY

NA ÚZEMÍ DNEŠNÍ ČR



Jedním z nejpříznačnějších projevů represe nacistického režimu byly mezi lety 1933 a 1945 koncentrační tábory, zvláštní vězeňská zařízení sloužící k internaci, perzekuci a fyzické likvidaci politické opozice, různých sociálních skupin obyvatelstva a rasově perzekuovaných lidí. V průběhu dvanácti let vlády nacistů vznikly téměř dvě desítky velkých koncentračních táborů a přes 600 jejich poboček, rezervoárů otrockých pracovních sil, které režim využíval zejména pro válečnou zbrojní výrobu.

Čtyři desítky takových pobočných zařízení se nacházely i na území dnešní České republiky, především v tzv. Říšské župě Sudety, v pohraničním pásu od Karlovarska přes severní Čechy, Liberecko, Krkonoše a pomezí Čech a Moravy až po Jeseníky, jednotlivě pak v českém a moravském vnitrozemí. Pobočky na dnešním území ČR patřily pod správu koncentračních táborů Groß-Rosen, Auschwitz (Osvětim), Flossenbürg a Ravensbrück.

Výstava, konaná v termínu 26. ledna až 8. dubna 2012, představí dějiny i současnost těchto bývalých zařízení na českém a moravském území. Na výstavních panelech bude sledovat vždy jeden nebo více táborů v určité oblasti České republiky. Bývalý a současný stav bude dokumentovat texty a fotografiemi, případně jinými prostředky. Pro doplnění tématu bude v expozici vystavena řada trojrozměrných předmětů souvisejících s tematikou koncentračních táborů; z depozitářů Severočeského muzea budou vybrány zejména předměty tvořící před několika desetiletími základ sbírky Památníku nacistického barbarství v tzv. Henleinově vile v Liberci. Důležitou součástí výstavy bude také přehled k tématu dosud vydané literatury, který návštěvníka bude moci navést k možnostem samostatného studia.

Lubor Lacina, kurátor výstavy

LOUKAMOSAIC

UMĚLECKÝ PROJEKT
S CHARITATIVNÍM PŘESAHEM



V muzeu se od 23. února do 6. května 2012 budou moci děti i dospělí podílet na tvorbě největší společné mozaikové louky. Záštitu nad výstavou převzal ministr zahraničních věcí pan Karel Schwarzenberg a Ministerstvo kultury ČR.

Loukamosaic je unikátní umělecké dílo, do něhož se doposud zapojilo přes 6000 lidí ze všech koutů světa na základě společného projektu akademického sochaře Michala Bouzka a malířky Lucie Crocro. Je vystavováno v galeriích, muzeích a botanických zahradách.

Myšlenkou Loukamosaic je propojit rozdílnosti a zároveň uskutečnit umělecký experiment, a to na základě vztahu člověka s přírodou. Autoři projektu a jejich přátelé založili občanské sdružení Femancipation (osvobození květů), které pomáhá tuto ideu realizovat. Společná mozaiková louka sestává z jednotlivých květů, vytvořených technikou mozaiky dětmi i dospělými. Velké květy a jiné kompozice vznikají na základě spolupráce školních tříd nebo skupin dospělých. Slova spisovatele Martina Bubera "Pomoc není ctnost, ale tepna bytí" se stala mottem pro charitativní součást projektu pro dětské domovy a nevidomé. Nevidomí účastníci tak mají jedinečnou příležitost vytvořit si vlastní mozaiku s použitím trojúhelníkových kousků opatřených Braillovým písmem.

V Severočeském muzeu v Liberci budou vystaveny také mozaiky projektu Barevný dialog Zittau-Liberec. Interaktivní výstavy se mohou účastnit jednotlivci, rodiny s dětmi, třídy mateřských, základních a středních škol i týmy dospělých.


Lucie Crocro a Michal Bouzek

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky