Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum v Liberci prezentovalo  historické sbírky ve Victoria & Albert Museum v Londýně

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 01. 2018 00:00

Sdílet článek

Severočeské muzeum v Liberci bylo vloni vyzváno, jako jedno z nejstarších muzeí v bývalém Rakousko-Uhersku, k účasti na prestižním odborném umělecko-historickém semináři Historie umělecko-průmyslových muzeí ve střední Evropě. Seminář se konal ve dnech 8.–9. 12. 2017 ve Victoria & Albert Museum v Londýně. Za Severočeské muzeum v Liberci se ho aktivně účastnila vedoucí umělecko-historického oddělení Kateřina Nora Nováková s prezentací na téma historie libereckých muzejních sbírek a jejich budoucí instalace v nově plánované expozici uměleckého řemesla.

„Považuji za velmi důležité, aby odborní pracovníci našich muzeí měli příležitost prezentovat práci těchto institucí i mimo území České republiky. Současně tak mají příležitost konfrontovat své zkušenosti a přístupy s kolegy ze zahraničí a nové poznatky přenášet domů. V tomto případě se navíc jednalo o pozvání velmi prestižní muzejní instituce,“ uvedla k prezentaci Severočeského muzea ve Velké Británii Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Seminář byl věnován představení původu sbírek jednotlivých umělecko-průmyslových a průmyslových (designových) muzeí, která byla zakládána koncem 19. století v tehdy významných průmyslových a řemeslných centrech Rakousko-Uherské monarchie. „Muzea byla zakládána z různých popudů – spolky, průmyslníky, městy, odbornými školami nebo vznikala na základě velkých soukromých sbírek. Zajímavostí bylo nejen budování samotných sbírek, ale také jednotlivých budov, které v sobě mnohdy slučovaly více funkcí – muzeum, knihovnu, případně i vícestupňový vzdělávací ústav,“ vysvětlila k zakládání muzeí Kateřina Nora Nováková.

Většina těchto prezentovaných muzeí přežila do dnešní podoby v intencích, které vedly k jejich založení, ale některá z nich byla vzhledem k historickým událostem a okolnostem různě transformována, obměněna, doplněna či zcela zrušena a původní sbírky jsou dnes různě rozptýleny. Původních muzeí, která přežila v nezměněné podobě dodnes, je velmi málo a tím cennější jsou i jejich historické sbírky, na něž můžeme navazovat i v současnosti.

Kromě semináře navštívila Nováková také stálé oborové i chronologické expozice užitého umění ve Victoria & Albert Museum. „Tyto světově prioritní expozice užitého umění od starověku po současnost mi posloužily jako významný srovnávací materiál pro již hotovou koncepci nové expozice užitého umění Severočeského muzea a potvrzení správnosti využití některých zamýšlených instalačních i edukativních prvků,“ uzavřela Nováková.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky